Wij staan voor u klaar wanneer u last heeft van een langdurige stijve nek

Wij staan voor u klaar wanneer u last heeft van een langdurige stijve nek

Veel mensen hebben wel eens te maken met een stijve nek. Bij een stijve nek zijn de spieren in de nek pijnlijk en gespannen. Dit kan gepaard gaan met beperkte beweging van de nek, waardoor het moeilijk kan zijn om het hoofd te draaien of te buigen.

De oorzaak hiervan is vaak onschuldig. Slechts bij twee procent van de mensen is de oorzaak van de stijve nek ernstiger, bijvoorbeeld in het geval van een hernia of whiplash.

Maar een stijve nek kan wel erg vervelend zijn en de activiteiten van het dagelijks leven belemmeren. Zeker wanneer de klachten steeds terugkomen.

Wat zijn de oorzaken van een stijve nek?

Een stijve nek kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken is spanning en stress. Wanneer iemand gestrest is, kan dit leiden tot een verhoogde spierspanning in de nek en schouders.

Een andere oorzaak is langdurig een verkeerde houding aannemen, zoals te lang voorovergebogen zitten of in een verkeerde houding slapen. Overige veelvoorkomende oorzaken zijn overbelasting en het maken van een verkeerde beweging.

Bovendien kan een stijve nek ontstaan door ernstigere oorzaken, zoals trauma of letsel, artrose of een hernia. Dit zijn op zichzelf staande gevallen, die een aparte behandeling vragen.

Bijkomende klachten bij een stijve nek

Naast de stijve nek zelf, kunt u last hebben van andere klachten. Zo kan het draaien of buigen van het hoofd voor pijn zorgen en kan de bewegingsvrijheid beperkt zijn. Daarnaast kunnen spieren in de nek verkrampen, wat zich kan uiten in spierknopen en gespannen spieren.

Een stijve nek kan bovendien zorgen voor hoofdpijn. Deze soort hoofdpijn wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd. Tevens kan de nek gevoelig zijn voor aanraking of druk. In sommige gevallen kunt u zelfs last krijgen van duizeligheid.

Doordat u last heeft van de klachten, kunt u krampachtig gaan bewegen, waardoor de nekspieren nog stijver worden en u in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Een belangrijk onderdeel van onze fysiotherapeutische behandeling, is het doorbreken van de vicieuze cirkel.

Stijve Nek Langdurig

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Het doel van de fysiotherapeut is het verminderen van de symptomen en het bevorderen van het herstel door de oorzaak van het probleem aan te pakken. De fysiotherapeut kan hierbij verschillende behandelmethoden toepassen.

Zo kunnen massagetechnieken gebruikt worden om de spieren te ontspannen en het spierweefsel losser te maken. Daarnaast kan de fysiotherapeut manuele therapie toepassen om de mobiliteit van de nek te verbeteren.

Een andere behandelmethode die effectief is bij spierspanning en spierknopen is dry needling. Bij dry needling wordt een heel dunne naald in de spierknoop geprikt. Dit zorgt voor het kort aanspannen en vervolgens ontspannen van de spier. De bloedsomloop naar de spier toe wordt daardoor gestimuleerd, wat zorgt voor een beter herstel.

Verder kan de fysiotherapeut in de behandeling gebruik maken van oefentherapie. Er worden dan specifieke oefeningen voorgeschreven die de nekspieren versterken en de stabiliteit en beweeglijkheid van de nek verbeteren.

Ook kan de fysiotherapeut u ontspanningstechnieken aanleren om de spieren te laten ontspannen en de klachten te doen verminderen.

Tot slot zal er een houdingsadvies worden gegeven wanneer de houding verbetering nodig heeft.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Ons zorgtraject volgt een stappenplan. In de eerste stap vindt het intakegesprek plaats. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek. Uit de eerste twee stappen komt een behandelplan voort, dat is aangepast naar uw wensen en doelen.

De derde stap is de behandelfase waarna de behandeling vervolgens in de vierde stap wordt afgesloten.

Fysio World Amsterdam heeft meer dan 30 jaar ervaring en is naast reguliere fysiotherapie gespecialiseerd in het behandelen van orthopedische klachten. Dit specialisme is vooral gericht op klachten met betrekking tot spieren en gewrichten.

Herkent u zich in het geschetste klachtenbeeld? Wacht dan niet langer met het maken van een afspraak. Wij bieden u graag de ondersteuning die u nodig heeft!

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in