Fysiotherapie bij artrose in de heup

Fysiotherapie bij artrose in de heup

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eén van de gewrichten waarin artrose kan ontstaan, is de heup. Deze gewrichtsslijtage in de heup kan voor vervelende klachten zorgen, zoals pijn en stijfheid, die van grote impact kunnen zijn op uw dagelijkse leven. Zo kan het je belemmeren bij het lopen, bij het uitvoeren van huishoudelijke taken en kan het zelfs zorgen voor een verstoorde nachtrust.

Helaas gaat artrose in de heup niet meer over, maar fysiotherapie kan helpen de pijnklachten te verminderen en de beweeglijkheid van de heup te vergroten. In dit artikel lees je wat artrose is en hoe het ontstaat.

Daarnaast leggen we uit hoe fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam kan helpen je klachten door artrose in de heup te verminderen.

Wat is artrose in de heup?

Het heupgewricht bestaat uit een kop die vastzit aan het bovenbeen en een kom in het bot van het bekken. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen dat ervoor zorgt dat de heup makkelijk kan bewegen. In de loop der jaren wordt het laagje kraakbeen dunner en droger waardoor het gevoeliger wordt voor slijtage.

Door de slijtage functioneert het kraakbeen niet meer goed. Daarnaast wordt er op slijtageplekken door het lichaam extra botweefsel aangemaakt. Hierdoor wordt bewegen van de heup moeilijker. Dit kan zorgen voor verschillende klachten.

Vaak begint artrose in de heup met pijn en stijfheid bij bewegen. De pijn wordt voornamelijk gevoeld in de lies, bovenbeen en bil, maar kan ook uitstralen naar de knieën. Meestal zijn de klachten aanwezig wanneer je weer in beweging komt na een lange tijd stilzitten of liggen, bijvoorbeeld na langdurig achter de computer zitten of ’s ochtends bij het opstaan. Ook na veel lopen gedurende de dag kunnen de pijnklachten erger zijn.

Naarmate de artrose in de heup verergert, neemt de kracht in de heup af. Hierdoor kun je bijvoorbeeld door de heup heen zakken tijdens lopen waardoor je kunt gaan waggelen. Daarnaast nemen de pijnklachten vaak toe bij verergering van artrose in de heup en kan het zelfs aanwezig zijn wanneer je de heup niet beweegt.

Artrose heup

Hoe ontstaat artrose in de heup?

Er zijn verschillende oorzaken voor de klachten die ontstaan door artrose in de heup. Meestal ontstaat artrose in de heup met het ouder worden, maar ook overgewicht, artrose in andere gewrichten of een ongeval kunnen zorgen voor artrose in de heup.

Daarnaast kan artrose ook ontstaan door structurele overbelasting, zoals bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk of veel hardlopen gedurende een langere tijd.

Wanneer je klachten hebt door artrose in de heup, dan probeert het lichaam hiervoor te compenseren door een ander bewegingspatroon of een andere houding aan te nemen. Dit kan weer zorgen voor klachten elders in het lichaam.

Het is daarom raadzaam om bij klachten door artrose in de heup tijdig een fysiotherapeut in te schakelen.

Wat kan fysiotherapie voor jou betekenen?

Wanneer je besluit met de klachten naar Fysio World Amsterdam te gaan, kom je terecht bij één van onze fysiotherapeuten. Middels een gesprek en kort lichamelijk onderzoek, worden de klachten die je ervaart door de artrose in de heup uitgebreid in kaart gebracht.

Met behulp van de verkregen informatie uit het gesprek en het lichamelijk onderzoek zal de fysiotherapeut in overleg met jou een behandelplan opstellen dat goed aansluit bij de situatie en klachten.

De behandeling bij artrose in de heup

Aangezien artrose in de heup een chronische aandoening is, zal de behandeling zich voornamelijk richten op het verminderen van de pijnklachten en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden. Hiertoe gebruikt de fysiotherapeut mobilisatietechnieken in combinatie met specifieke oefeningen, die je zelfstandig thuis kan doen.

De oefeningen zullen gericht zijn op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de heup en het versterken van de omliggende spieren. Sterkere spieren rondom het aangedane gewricht zorgen voor een verminderde druk op gewrichten en een betere houding waardoor de pijnlijke plekken meer worden ontlast.

Daarnaast zal de fysiotherapeut ook advies geven over het aannemen van een juist bewegingspatroon. Door bewegingen anders uit te voeren, kan een beweging minder pijnlijk worden en wordt het makkelijker om zelfstandig te blijven bewegen.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Heb je last van artrose in de heup en ervaart je hierdoor klachten? De fysiotherapeuten bij Fysio World Amsterdam helpen je graag de klachten te verminderen, zodat je weer pijnvrij kunt bewegen.

Ben je benieuwd wat fysiotherapie voor jou kan betekenen of heb je vragen? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 020-6635092 of mail naar [email protected]. Ook voor het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in