Wat is manuele therapie en hoe kan het helpen?

Fysio voor wervelkolom en gewrichten

Zoals gezegd is de manueel therapeut een expert op het gebied van gewrichten in de wervelkolom. Om deze expertise te krijgen heeft een manueel therapeut na de opleiding tot fysiotherapeut nog een vervolgopleiding gedaan. Deze opleiding zorgt voor een extra verdieping van de kennis van gewrichten en beweging.

De manueel therapeut manipuleert en mobiliseert de wervelkolom en gewrichten. Door deze beweging worden er beknellingen opgeheven en krijgt u meer bewegingsvrijheid.

Waarom is de wervelkolom zo van belang?

Onze wervelkolom is het centrum van ons lichaam waar alle andere structuren mee verbonden zijn. Via de nek draagt de wervelkolom ons hoofd en ook onze armen en benen zijn aan de wervelkolom verbonden.

Naast het feit dat de wervelkolom dus de kapstok van ons lichaam is, lopen er ook nog eens allerlei zenuwen door de wervelkolom. Deze zenuwen vormen samen het ruggenmerg en zorgen voor de communicatie tussen ons lichaam en onze hersenen. Omdat allerlei zenuwen vanuit het ruggenmerg tussen de wervels doorlopen, is de stand en de staat van de wervels van essentieel belang voor een goede gezondheid.

Een scheef staande of niet goed functionerende wervelkolom kan de oorzaak zijn van verdrukkingen of irritatie van zenuwen. Dit kan allerlei uiteenlopende klachten als gevolg hebben.

“Manuele therapie is fysiotherapie met extra aandacht voor de wervelkolom en gewrichten”

– Fysio World Amsterdam

Welke klachten behandelt een manueel therapeut?

De manueel therapeut richt zich op alle klachten die te maken hebben met gewrichtsproblemen of problemen met de wervelkolom. Doordat de wervelkolom en de zenuwen in de wervelkolom betrokken zijn bij zoveel verschillende lichamelijk functies, is de manueel therapeut ook bij veel verschillende problemen betrokken. Hieronder een selectie van enkele klachten die onze manueel therapeuten verzorgen. Deze lijst is slechts een kleine indicatie. Manuele therapie is ook effectief bij andere klachten.

Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn: U kunt hierbij denken aan spit, lumbago en/of ischias. De oorzaak kan onder andere een matige (spier)conditie zijn, overbelasting of een ander probleem van de wervelkolom. De manueel therapeut zal hier de vicieuze cirkel van pijn/stijfheid en minder bewegen/bewegelijkheid doorbreken om zo de klachten te verminderen.

Artroseklachten van de heup: Slijtage en artrose van de heup zijn veelvoorkomende problemen. De manueel therapeut is door zijn kennis van gewrichten uw specialist om beweging te stimuleren.

Duizeligheid en hoofdpijn die hun oorsprong vinden in de nek: De nek draagt het hoofd en zorgt voor beweging van het hoofd. Wanneer structuren in de nek (spieren, wervels) een afwijkende stand hebben, verkrampt zijn of een bewegingsbeperking hebben dan kan dit klachten geven aan het hoofd. Om de duizeligheid/hoofdpijn te verhelpen zal een manueel therapeut dus zorg bieden aan de nek om de oorzaak weg te nemen.

Nekklachten: De nek is het bovenste deel van de wervelkolom. Als specialist is de manueel therapeut de aangewezen persoon om de klachten te verminderen.

Wat kunt u van onze manueel therapeuten verwachten?

Bij het eerste bezoek bespreken we uw klachten en uw verwachtingen. Door middel van een gedetailleerd vraaggesprek (anamnese) brengen wij in kaart wat uw klacht is en wat de oorzaak hiervan kan zijn. Naast deze anamnese doen wij ook een lichamelijk onderzoek waarin de manueel therapeut vooral veel aandacht besteed aan de wervelkolom. Wanneer extra informatie nodig is dan kunnen wij ook videobeelden maken of röntgenfoto’s. Deze informatie wordt gebruikt om een behandelplan op te stellen. Dit plan beschrijft de aanpak van de klachten en ook de preventie van terugkeer.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in