Spierpijn

Spierpijn is een veelvoorkomend verschijnsel dat optreedt na fysieke activiteit of inspanning. Het kan variƫren van een lichte stijfheid tot intense pijn in de spieren, en het kan mensen van alle leeftijden en fitheidsniveaus treffen. Spierpijn wordt meestal veroorzaakt door microscopische schade aan de spiervezels en het omliggende weefsel.

Fysioplanet

Hoe ontstaat
Spierpijn

Wanneer we onze spieren belasten tijdens sporten of andere intensieve fysieke activiteiten, ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Deze scheurtjes kunnen leiden tot ontsteking en de vrijlating van chemische stoffen die pijnreceptoren in de spieren stimuleren. De stijfheid en pijn die we hierbij voelen, noemen we spierpijn.

Welke typen
spierpijn
zijn er en behandelen
wij?

Spierpijn kan in een aantal hoofdtypen en oorzaken worden ingedeeld. Deze zijn natuurlijk bepalend voor de behandelwijze. Meestal zijn rust en oefeningen voldoende, soms is behandeling nodig en het komt ook voor dat meer complexe ingrepen vereist zijn. Wij hebben ervaring met onder meer:

Acute spierpijn die direct optreedt na fysieke inspanning. Dit kan ontstaan door overbelasting of een blessure.
Vertraagde spierpijn (ook bekend als Delayed Onset Muscle Soreness) die een paar dagen na fysieke inspanning optreedt. Dit gebeurt veel na intensieve krachttraining.
Overbelasting Spierpijn door te trainen met te veel gewicht of te veel herhaling.
Traumatische spierpijn door een verwonding aan de spieren. Dit kan ontstaan door een verrekking of scheuring.
Spierpijn door medische aandoeningen, zoals virale infecties of ontstekingsziekten.

Spierpijn behandeling
bij Fysioplanet

Wanneer spierpijn gepaard gaat met een blessure, langdurige pijn of ontstekingen, dan is het verstandig om een fysiotherapeut te consulteren en je mogelijk te laten behandelen.

Marco heeft ruime ervaring en kennis in het beoordelen en diagnosticeren van musculoskeletale aandoeningen, waaronder spierpijn. Heb je direct hulp nodig bij spierpijn? Plan dan direct een online een afspraak in zodat Marco je verder kan helpen.

Fysioplanet

Wilt u snel en effectief geholpen worden?
Plan dan nu een digitaal consult in