Wat zijn de symptomen van een beknelde zenuw in de lies?

Wat zijn de symptomen van een beknelde zenuw in de lies?

Een beknelde zenuw kan u belemmeren in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Er is een gebrek aan goede data, waaruit blijkt hoe vaak nu zenuwpijn in de lies voorkomt. Toch is het wel een klacht die regelmatig bij ons in de praktijk langs komt.

In dit artikel bespreken wij de functies van het zenuwstelsel, de oorzaken van een beknelde zenuw in de lies, de symptomen horende bij een beknelde zenuw in de lies en de behandeling hiervan.

Het zenuwstelsel en zenuwen in de lies

Het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het verzenden, ontvangen en verwerken van informatie in het lichaam. Een zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het centrale zenuwstelsel (bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel (bestaande uit de zenuwen die zich uitstrekken vanuit het ruggenmerg en de hersenen naar de rest van het lichaam). Hierom heeft het zenuwstelsel dus belangrijke sensorische, motorische en regulatieve functies.

De zenuwen die door de lies lopen, maken deel uit van het perifere zenuwstelsel en hebben verschillende functies. Bij beschadiging of compressie van deze zenuwen kunnen er klachten ontstaan zoals pijn, gevoelloosheid, zwakte of verlies van controle over bepaalde spieren.

Oorzaken van een beknelde zenuw in de lies

Een beknelde zenuw in de lies kan verschillende oorzaken hebben. Een beknelde zenuw ontstaat wanneer er druk op een zenuw wordt uitgeoefend, waardoor de werking van de zenuw wordt verstoord. In dit artikel zullen wij enkele mogelijke oorzaken van een beknelde zenuw in de lies bespreken.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een deel van een orgaan door een zwakke plek in de wand van de buikholte. Als de hernia zich in de buurt van een zenuw bevindt, kan deze zenuw bekneld raken.

Langdurige spierbelasting

Een langdurige belasting van de spieren in de lies kan leiden tot zwelling of ontsteking van de omliggende weefsels. Deze zwelling kan druk gaan uitoefenen op de zenuwen in de lies, waardoor klachten ontstaan.

Trauma

Een val, botsing of ander trauma kan leiden tot schade aan zenuwen in de liesstreek, waardoor een beknelde zenuw kan ontstaan.

Overbelasting

Herhaalde bewegingen of overmatige druk op de liesstreek kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van de omliggende weefsels, wat kan leiden tot een beknelde zenuw.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op de zenuwen in de liesstreek. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Symptomen van een beknelde zenuw in de lies

Een beknelde zenuw in de lies kan leiden tot verschillende symptomen. Deze kunnen variëren afhankelijk van welke zenuwen bekneld zijn geraakt en hoe ernstig deze beklemming is. Allereerst is pijn in de liesstreek een veelvoorkomend symptoom van een beknelde zenuw. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan zich uitbreiden naar de dij, het bovenbeen of zelfs de onderrug.

Als de beknelling van de zenuw leidt tot een verminderde bloedtoevoer of een beschadiging van de zenuw, kunt u last hebben van gevoelloosheid of tintelingen in de liesstreek. Wanneer de zenuw die verantwoordelijk is voor de werking van bepaalde spieren in de lies bekneld is geraakt, kan dit leiden tot zwakte of verlamming van deze spieren. Als gevolg hiervan kunt u last hebben met lopen of bewegen. In sommige gevallen kan een beknelde zenuw in de lies leiden tot problemen met het legen van de blaas of darmen.

Symptomen beknelde zenuw lies

De behandeling van een beknelde zenuw in de lies

De behandeling van een beknelde zenuw in de lies is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten. Als de beknelde zenuw wordt veroorzaakt door overbelasting of een blessure, kan rust de eerste stap zijn om de druk op de zenuw te verminderen en de genezing te bevorderen. Ook kan er, om de pijn te verlichten, pijnmedicatie worden voorgeschreven. Overleg altijd met uw arts voordat u medicatie gebruikt.

Een corticosteroïdeninjectie kan worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en de druk op de beknelde zenuw te verminderen. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de beknelde zenuw vrij te maken en de normale functie te herstellen. Tot slot kan fysiotherapie een effectieve behandelmethode zijn bij een beknelde zenuw in de lies. Het doel van fysiotherapie is om de druk op de beklemde zenuw te verminderen en de normale functie van de zenuw te herstellen.

In veel gevallen wordt fysiotherapie gecombineerd met andere behandelmethoden, zoals medicatie of een operatie, om zo goed mogelijk te herstellen van een beknelde zenuw. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met fysiotherapie om ervoor te zorgen dat deze behandeling geschikt is voor uw specifieke situatie.

Therapie bij Fysio World Amsterdam

Zoals u heeft kunnen lezen kan een beknelde zenuw erg vervelend zijn en veel gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Mocht u klachten herkennen en wilt u graag een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op! Want bij Fysio World Amsterdam helpen wij u graag van uw klachten af.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in