Fysiotherapie bij uitstralende lage rugpijn

Fysiotherapie bij uitstralende lage rugpijn

Pijn in de onderrug is erg vervelend. Zeker als deze pijn ook uitstraalt naar andere plekken, zoals bijvoorbeeld uw benen. U wilt deze klachten zo snel mogelijk aanpakken. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken en oplossingen voor uitstralende lage rugpijn met u bespreken.

De symptomen van uitstralende lage rugpijn

Rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten en er zijn vele mensen die er last van hebben. Vaak is de pijn zeurend, maar het kan ook gepaard gaan met hevige pijnscheuten. Door de pijn zijn bepaalde houdingen minder comfortabel en kan bewegen moeizaam zijn. Daarnaast kan de rug stijf aanvoelen wanneer u een tijdje niet heeft bewogen.

Bij uitstralende rugpijn is er meestal een zenuw betrokken die de pijn veroorzaakt. Deze wordt dan ergens in de onderrug beklemd, waardoor de pijn ook te voelen is op de plekken waar de zenuw naartoe loopt. Vaak zijn dit de benen.

De oorzaken van uitstralende lage rugpijn

Van veel rugpijnklachten is het lastig vast te stellen waardoor deze zijn ontstaan. Bij uitstralende rugpijn is het probleem meestal beter in kaart te brengen. Het uitstralen wordt namelijk veroorzaakt door een zenuw. De zenuw is onder in de rug bekneld geraakt en veroorzaakt hierdoor de klachten.

De beknelling kan meerdere aanleidingen hebben gehad. Zo kan een trauma of overbelasting de boosdoeners zijn, maar er kan ook sprake zijn van een hernia. De wervelkolom bestaat uit losse ruggenwervels met daartussen tussenwervelschijven. De zenuwen lopen hier normaal gesproken netjes doorheen, waardoor de zenuwen beschermd worden.

Bij een hernia is een van deze tussenwervelschijven opgezet, waardoor de zenuw afgekneld wordt. Ook kan artrose een oorzaak zijn. In dat geval is het kraakbeen van de tussenwervelschijven beschadigd, wat de bescherming van de zenuwen vermindert.

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden voor lage rugpijn. Zo kan een zwangerschap zorgen voor meer belasting van de (onder-)rug, met pijnklachten als gevolg. Ook blijkt stress vaak een rol te spelen. Door de veranderende spierspanning die veroorzaakt wordt door stress, kan de lichaamshouding verslechteren, waardoor de belasting op de onderrug toeneemt.

“Rechtop zitten en staan, platte schoenen dragen en op een stoel met goede steun zitten zijn voorbeelden die u zouden kunnen helpen.”

– Fysio World Amsterdam

Wat kunt u zelf doen?

De klachten gaan niet altijd vanzelf weg. Gelukkig zijn er wel dingen die u zelf kunt doen om de pijn te verminderen. Zo kan het helpen om niet meer te zwaar te tillen. Wanneer u dit wel doet, probeer dat dan vanuit de benen te doen. Ook kan het letten op de houding tijdens alledaagse taken een positieve invloed hebben.

Rechtop zitten en staan, platte schoenen dragen en op een stoel met goede steun zitten zijn voorbeelden die u zouden kunnen helpen.

Warmte heeft ook een positief effect op de pijn. Door middel van bijvoorbeeld een kruik kunnen de spieren makkelijker ontspannen. Tot slot helpt het om in beweging te blijven en kan het licht oprekken van de rug verlichtend werken.

Doe dit altijd voorzichtig en vraag eventueel aan uw fysiotherapeut hoe u dit het beste kunt doen. Hoewel dit de pijn verlicht, wordt de oorzaak niet aangepakt en biedt dit helaas geen permanente oplossingen.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Onze fysiotherapeuten zullen met u uitzoeken hoe uw klachten precies zijn ontstaan. Door middel van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek wordt de mogelijke oorzaak van uw klachten in kaart gebracht. Zo kan uw persoonlijke behandelplan worden opgesteld.

Vervolgens start de behandelfase. Het programma kan bestaan uit verschillende fysiotherapeutische methoden. De methoden die voor u van toepassing zijn, zullen met u besproken worden en kunnen bestaan uit onder andere (sport-)massages, dry needling en medisch tapen.

Ook zal uw fysiotherapeut uw vragen beantwoorden en u tips voor thuis meegeven. De behandelfase wordt stopgezet wanneer de behandeldoelen zijn behaald en u weer prettig kunt bewegen.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Herkent u zich in de beschreven klachten? Schroom dan niet en neem contact met ons op! De specialisten van Fysio World Amsterdam nemen graag de tijd om u verder te helpen zodat u weer zo snel mogelijk pijnvrij kunt bewegen!

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in