Fysiotherapie bij gewrichtsklachten

Fysiotherapie bij gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten komen vaak voor in Nederland. Bijna 40% van de Nederlandse bevolking heeft last van gewrichtsklachten. De kans op het ontwikkelen van gewrichtsklachten neemt toe met de leeftijd. Dit is een aanzienlijk aantal en benadrukt het belang van een goede behandeling bij deze klachten.

We vertellen u dan ook graag meer over hoe wij u bij gewrichtsklachten kunnen helpen.

Wat is een gewricht (en wat niet)?

Een gewricht is een verbinding tussen twee of meer botten, waardoor beweging mogelijk wordt. Naast botten bestaan gewrichten ook uit kraakbeen, banden en een slijmbeurs. Deze structuren zorgen voor een soepele beweging en bescherming van de botten.

Bekende gewrichten zijn de elleboog en knie, maar ook onze vingers en wervelkolom bestaan uit gewrichten.

Gewrichtsklachten kunnen overal in het lichaam gelokaliseerd. Vaak ervaren mensen pijnklachten in grote gewrichten. Mede doordat deze meestal zwaarder worden belast.

Wat zijn de oorzaken van gewrichtsklachten?

De oorzaak van gewrichtsklachten kan variëren en is afhankelijk van het type klacht. De meest voorkomende gewrichtsklachten zijn artrose en artritis.

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert en kan leiden tot pijn en stijfheid. Artrose kan worden veroorzaakt door veroudering, overmatige belasting van de gewrichten, overgewicht en erfelijkheid.

Een andere soort gewrichtsklacht is Artritis. Artritis is een ontsteking van de gewrichten die kan leiden tot pijn, zwelling en stijfheid. De ontsteking is vaak het gevolg van een ontsteking, maar wordt ook gezien bij auto-immuunziekten. Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan, wat leidt tot ontstekingen in de gewrichten. De verzamelnaam voor deze categorie van ziektes is Reuma.

Naast ontstekingen van het gewricht, kan ook de slijmbeurs ontstoken raken. Ook dit leidt tot pijn, zwelling en bewegingsbeperkingen. In kleinere gewrichten wordt vaker jicht gezien. Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed, dat kan worden veroorzaakt door overmatige consumptie van alcohol en purinerijke voedingsmiddelen, zoals vlees en vis.

Hoe kunnen gewrichtsklachten behandeld worden?

De behandeling van gewrichtsklachten kan variëren afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen, oefentherapie, fysiotherapie en chirurgische ingrepen.

Hoe kan een fysiotherapeut gewrichtsklachten behandelen?

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor gewrichtsklachten. Het kan helpen om de mobiliteit en functie van de gewrichten te verbeteren, waardoor de patiënt weer in staat is om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Fysiotherapie kan ook helpen om de pijn te verminderen, waardoor de patiënt een betere kwaliteit van leven heeft. Bovendien kan fysiotherapie helpen om de kans op toekomstige gewrichtsklachten te verminderen.

Door de mobiliteit, kracht en functie van de gewrichten te verbeteren, kan fysiotherapie helpen om de gewrichten te beschermen tegen verdere slijtage en schade.

Gewrichtsklachten

Welke fysiotherapeutische behandelingen bestaan er?

Een fysiotherapeut kan verschillende technieken gebruiken om deze doelen te bereiken, zoals oefentherapie, massage en manuele therapie. Uit onderzoek blijkt dat oefentherapie een belangrijk onderdeel is van fysiotherapie bij gewrichtsklachten.

De fysiotherapeut zal u hierbij oefeningen aanleren om de kracht en mobiliteit van de spieren rondom het gewricht te verbeteren. Dit kan helpen om de druk op het gewricht te verminderen en de pijn te verminderen.

Massage kan ook een effectieve behandeling zijn bij gewrichtsklachten. Massage kan helpen om de bloedtoevoer naar het gewricht te verbeteren en de spieren rondom het gewricht te ontspannen. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

Manuele therapie is een techniek waarbij de fysiotherapeut het gewricht handmatig manipuleert om de mobiliteit te verbeteren. Deze techniek kan worden gebruikt bij gewrichtsklachten die pijn geven bij het bewegen van het gewricht.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Fysio World Amsterdam bestaat uit een team met specialistische kennis over de behandeling van uw gewrichtsklachten. Wij kunnen u helpen met het achterhalen van de oorzaak van uw gewrichtsklacht en kunnen u gelijk helpen met het behandelen van de klacht.

Hierbij hebben wij aandacht op het verbeteren van de mobiliteit en kracht en het verminderen van de pijn. Wij zullen samen met u een plan opstellen, passend bij uw klachten.

Maak daarom direct een afspraak bij ons!

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in