Fysiotherapie bij jichtklachten in de voet

Fysiotherapie bij jichtklachten in de voet

Jicht is een ontsteking in een gewricht en komt veel voor in de voet. Het ontstaat door een ophoping van urinezuurkristallen rondom het gewricht. U kunt veel pijn voelen, voornamelijk in de grote teen. Daarnaast kunt u stijfheid ervaren en kan het gewricht warm, dik en rood worden. Jicht kan heel vervelend zijn en u erg beperken in uw dagelijkse bewegingen. Bij Fysio World Amsterdam zouden we u kunnen helpen om door middel van fysiotherapie de jichtklachten in uw voet te verminderen.

In dit artikel krijgt u meer informatie over wat jicht inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe onze fysiotherapeuten u zorg kunnen bieden voor deze vervelende aandoening.

Jichtklachten voet

Hoe ontstaat jicht?

Jicht is een reumatische aandoening en het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De klachten ontstaan door een ontsteking in het gewricht dat wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen.* Urinezuur bevindt zich in uw bloedbaan en wordt in normale omstandigheden geneutraliseerd via een reactie met een stofje in het bloed. Urinezuur lost dan op in het bloed en wordt via uw nieren als urine uitgescheiden.

Urinezuurkristallen zorgen voor een ontsteking

In het geval van jicht is het stofje dat urinezuur neutraliseert, in mindere mate aanwezig in het bloed. Het lichaam neutraliseert de zuren nu door ze om te zetten in pH-neutrale kristallen. De gevormde kristallen hechten zich echter aan de gewrichten en hopen zich hier op. Het lichaam ziet de kristallen als indringers en activeert het afweersysteem om ze op te ruimen. Dit zorgt vervolgens voor een pijnlijke ontsteking in het gewricht.

Symptomen bij jicht in de voeten

Jicht ontstaat binnen een dag en kan één tot drie weken duren. U krijgt dan veel pijn in uw gewricht. In het geval van jicht in de voet zult u vooral last krijgen aan de basis van uw grote teen. Uw huid kan door de ontsteking rood worden en glanzend zijn. U kunt het getroffen gewricht moeilijk bewegen. Daarnaast kunt u knobbels voelen op de gewrichten. Deze knobbels ontstaan door de ophoping van kristallen onder de huid op de gewrichten. De knobbels zijn gelukkig ongevaarlijk.

“Het behandelplan om de jichtklachten te verminderen is voor elke patiënt uniek. Over het algemeen richt de fysiotherapeut zich op de werking van de gewrichten die zijn aangetast.”

– Fysio World Amsterdam

Fysiotherapie bij jicht

Orthopedische fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Dit specialisme richt zich op de klachten van het bewegingsapparaat. Jicht kan goed worden behandeld door middel van deze vorm van fysiotherapie. Het behandelplan om de jichtklachten te verminderen is voor elke patiënt uniek. Over het algemeen richt de fysiotherapeut zich op de werking van de gewrichten die zijn aangetast.

Persoonlijk zorgplan

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een gesprek plaats tussen u en de fysiotherapeut om de klachten te bespreken die u ervaart. Ook worden andere aspecten uit uw dagelijks leven meegenomen, bijvoorbeeld bewegingspatronen en leefstijl. Op basis van het gesprek, een scan en onderzoeksresultaten, zal er een diagnose worden gesteld. Vervolgens zal er een geschikt behandelplan worden gemaakt voor u.

Het doel van de behandeling is om te zorgen dat de gewrichten in uw voet weer beter kunnen functioneren en u minder last heeft tijdens het bewegen. De fysiotherapeut gebruikt massages en specifieke andere methoden om de pijn in uw voet te verlichten en de beweeglijkheid en flexibiliteit van uw gewrichten te optimaliseren. Bij elke behandeling wordt gevraagd hoe het met u gaat en er vinden tussentijds genoeg evaluaties plaats om te zorgen voor een optimaal herstel.

Wij helpen u graag bij jichtklachten

Hebt u klachten die passen bij jicht in de voet en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij Fysio World Amsterdam bent u van harte welkom! Als u een afspraak wilt maken of eerst nog vragen hebt, mag u gerust contact opnemen ons. Het maken van een afspraak kan direct via onze website.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in