Fysiotherapie bij reumatische voeten

Fysiotherapie bij reumatische voeten

Reuma is een verzamelnaam voor honderden aandoeningen aan de spieren, pezen, botten en gewrichten. Ongeveer twee miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van reuma.

Oorzaken Reumatische Voeten

Reumatoïde artritis (reuma) is een veel voorkomende aandoening. Maar liefst 70% van de reumapatiënten heeft ook last van reuma gerelateerde voetklachten. Deze mensen hebben onder andere last van gezwollen voeten die het moeilijk maken om te lopen. Ook kan de vorm van de voet veranderen door reuma, waardoor de schoenen niet meer passen.

Wat zijn reumatische voeten?

Wanneer voeten ontstoken zijn, knobbels krijgen of als het ware vervormen als gevolg van reuma, spreken we van reumatische voeten. De voeten zijn vaak pijnlijk en het wordt steeds moeilijker om te lopen. Er zijn verschillende vormen van reuma die kunnen leiden tot reumatische voeten.

Oorzaken van reumatische voeten

Artrose

Een van die vormen is osteoartritis, oftewel artrose. Bij artrose treedt er slijtage van een gewricht op, doordat het gewricht chronisch overbelast wordt. Artrose wordt voornamelijk gezien bij grotere gewrichten, zoals de elleboog of knie, maar kan ook voorkomen in het enkelgewricht of in een teen. Vaak beperkt artrose zich tot slechts een gewricht en doet het gewricht voornamelijk pijn bij het opstarten. Het gewricht kan verstijven en het bot kan uitgroeien waardoor pijnlijke knobbels ontstaan.

Reumatoïde Artritis

Een andere vorm van reuma die leidt tot reumatische voeten is Reumatoïde Artritis (RA).

RA is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem raakt ontregeld en valt structuren aan, voornamelijk de gewrichten, op verschillende plekken in het lichaam. Dit leidt tot een chronische ontsteking die gepaard gaat met pijn, stijfheid en zwellingen. De pijn komt vaak met vlagen en kan erg intens zijn. De pijn neemt vaak toe in rust en bij beweging zakt de pijn vaak langzaam af.

Jicht

Ook jicht kan reumatische voeten veroorzaken. Jicht is een pijnlijke ontsteking van een gewricht en wordt voornamelijk gezien in de grote teen. Het gewricht wordt rood, zwelt en warmt op. Jicht komt meestal voor als een soort aanval, de pijn en zwelling nemen vaak af na een tot drie weken.

Weke-delen reuma

Tot slot kunnen reumatische voeten ook veroorzaakt worden door fibromyalgie (weke-delenreuma). Dit is een term voor een veelal onbegrepen chronische pijn in spieren of bindweefsel. Naast pijn gaat weke-delen reuma ook gepaard met stijfheid en vermoeidheid in het hele lichaam. De voeten verliezen vaak kracht en zijn daardoor minder belastbaar.

“Met fysiotherapie kunnen de gewrichten op een bewuste manier bewogen worden, waardoor de stijfheid en pijn verminderd kunnen worden.”

– Footbasics

Fysiotherapie bij reumatische voeten

Voor veel vormen van reuma is er geen directe behandeling. Er wordt medicatie gebruikt om het ontstekingsproces zo veel mogelijk af te remmen. Om de klachten van reumatische voeten te verminderen, is fysiotherapie erg effectief.

Met fysiotherapie kunnen de gewrichten op een bewuste manier bewogen worden, waardoor de stijfheid en pijn verminderd kunnen worden. Hierbij kan een fysiotherapeut de grenzen bewaken om te voorkomen dat de voet overbelast raakt. Door te bewegen neemt ook de spierkracht van de voet toe, zodat de belastbaarheid ervan uiteindelijk ook wordt verhoogd.

Er zijn verschillende manieren om ervoor te voorkomen dat de voeten overbelast raken. Zo kunnen fysiotherapeuten helpen met het ontwikkelen van een looppatronen, waarbij de druk op de pijnlijke delen van de voet geminimaliseerd worden. Omdat reumatische voeten vaak net iets anders van vorm zijn, ondersteunen normale zooltjes de voeten vaak onvoldoende. Op maat gemaakte schoenzolen kunnen daarom ook erg effectief zijn in het minimaliseren van de druk op de voeten.

Waarom Footbasics?

Bij Fysio World Amsterdam werken gespecialiseerde orthopedische fysiotherapeuten die gepersonaliseerde adviezen aanbieden. Onze specialisten op het gebied van voetklachten, werken onder de naam Footbasics. Ongeacht de oorzaak van uw reumatische voet kunnen wij een behandelplan opstellen. We doen dit uiteraard in samenwerking met u, om er zeker van te zijn dat wij uw klachten gericht aanpakken en daarmee uiteindelijk uw doelen bereiken.

Onze fysiotherapeuten zullen uw grenzen bewaken door onze expertise in het voorkomen van overbelaste voeten. Daarbij kunnen wij, in samenwerking met onze partner Footbasics, binnen 25 minuten op maat gemaakte steunzolen aanbieden. Maak daarom voor de beste zorg en innovatie direct een afspraak.

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.