Wat kan ik Verwachten bij een Heuprevalidatie

Revalidatie duurt gemiddeld 12 tot 16 weken

Er worden jaarlijks meer dan 30.000 mensen aan hun heup geopereerd en wordt er een totale heupprothese geplaatst. Naast de totale heupprothese zijn er ook operaties waarbij enkel de kop wordt vervangen of waarbij gepoogd wordt met lichaamseigen bot/kraakbeen het gewricht te herstellen.

De meest voorkomende operatie is dus het plaatsen van de totale prothese. Het aantal operaties zal door de toenemende leeftijd van de bevolking vermoedelijk de komende jaren stijgen.

FWA heuprevalidatie

Als Fysiotherapie Praktijk in Amsterdam willen wij deze mensen kunnen bijstaan in hun revalidatie. Om die reden bieden wij een programma aan dat erop is gericht zo goed mogelijk te herstellen van de heupoperaties. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden voor revalidatie bij onze praktijk.

Wat kunt u verwachten en waar kunt u op rekenen.

Het revalidatie Traject na Heupoperaties

Na 2 tot 5 dagen wordt u uit het ziekenhuis ontslagen. U kunt dan meestal al weer lopen. Dit lopen gebeurt vaak al direct de dag na de operatie. Hierbij wordt u wel ondersteunt met krukken maar het gewricht is al wel weer bruikbaar.

Op dit moment begint ook de revalidatie. Het is realistisch om daar 12 tot 16 weken voor uit te trekken. In deze periode wordt het gewricht steeds meer belast en worden kracht, beweeglijkheid en houding verbetert.

Denk hierbij aan oefeningen voor het buigen en strekken van de benen. Ook kijken we naar opstaan en gaan zitten en lopen met krukken.

De eerste Fase: 6 tot 8 weken

In het begin richten u en uw fysiotherapeut zich voornamelijk op het verbeteren van kracht en conditie. Dit in combinatie met bewegelijkheid, stabiliteit en looptechnieken.

In deze periode gebruikt u nog (gedeeltelijk) krukken en bent u minder mobiel. Autorijden zal hierdoor vaak nog niet mogelijk zijn.

Wij beginnen met het doen van oefeningen om de spieren rondom het gewricht weer sterker te maken en om uw lichaam weer te laten wennen aan het lopen. Het kan zijn dat u op een iets andere manier moet gaan lopen omdat u gewend bent geraakt aan een “verkeerd” looppatroon door de beschadigde heup.

Denk hierbij aan oefeningen voor het buigen en strekken van de benen. Ook kijken we naar opstaan en gaan zitten en lopen met krukken.

“Als Fysiotherapie Praktijk in Amsterdam willen wij deze mensen kunnen bijstaan in hun revalidatie.”

– Fysio World Amsterdam

De tweede Fase: 8 tot 12 weken

In deze fase richten we ons meer op het zo goed mogelijk functioneren in het dagelijks leven. De krukken mogen weg en autorijden wordt weer mogelijk. Hetzelfde geldt voor fietsen en traplopen.

We doen hier niet alleen spierversterkende oefeningen maar ook praktische handelingen uit het dagelijks leven.

Wij beginnen met het doen van meer oefeningen om de spieren rondom het gewricht weer sterker te maken en om uw lichaam weer te laten wennen aan het lopen. Het kan zijn dat u op een iets andere manier moet gaan lopen omdat u gewend bent geraakt aan een “verkeerd” looppatroon door de beschadigde heup.

De oefeningen worden dus uitgebreid en in het dagelijks leven kunt u weer meer zelf. Hurken of zwaar tillen is nog niet verstandig maar een wandeling zeker wel!

De derde Fase: 12 tot 16 weken

U bent grotendeels weer zelfstandig en hersteld. We richten ons op het goed uitvoeren van dagelijkse bezigheden en eventuele aanvullende hulpmiddelen.

Het doel is om nu weer zelfstandig in en rondom huis bezig te kunnen zijn!

Heuprevalidatie bij Fysio World Amsterdam

Onze ervaren fysiotherapeuten helpen u graag bij uw revalidatie. Wanneer u al voor uw operatie contact met ons opneemt, kunnen we direct na de operatie begeleiden.

Ook wanneer u pas na de operatie met ons in contact komt, gaan wij ons best doen om een goed traject met u op te starten.

Dus neem gerust contact met ons op wanneer wij u kunnen helpen met uw revalidatie!

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in