Shockwavetherapie in amsterdam

Sneller herstel van blessures of klachten

Bij shockwave therapie (ESWT) wordt er gebruik gemaakt van schokgolven die energie overbrengen  naar een pijnlijk lichaamsdeel. Door de golven maakt het lichaam meerdere stoffen aan waardoor het herstel wordt bevorderd. Door shockwave therapie herstelt u dus sneller van blessures of klachten.

Door de grote effectiviteit van deze therapie willen wij u graag laten kennismaken met de mogelijkheden.

shockwavetherapie

Wat is shockwavetherapie

Bij shockwave therapie wordt, zoals de naam al doe vermoeden, gebruik gemaakt van schokgolven of trillingen. Deze trillingen zorgen voor een versnelling van het herstelproces.

Door de trillingen wordt het weefsel sterker geactiveerd dan door enkel massage of bij oefeningen. De trillingen zorgen namelijk voor een extra aanmaak van stoffen die chronische ontsteking tegengaan. Naast de aanmaak van verschillende stoffen, verbeterd ook de doorbloeding. Deze betere doorbloeding zorgt voor een hogere aanvoer van bouwstoffen en een snellere afvoer van afvalstoffen.

“Shockwave therapie wordt voornamelijk ingezet in gevallen dat enkel oefentherapie niet voldoende is “

– Fysio World Amsterdam

Hoe/wanneer wordt shockwave therapie ingezet

Shockwave therapie wordt voornamelijk ingezet in gevallen dat enkel oefentherapie niet voldoende is. Om deze reden wordt de therapie met name gebruikt bij langdurige blessures of chronische klachten.

De behandeling bestaat meestal uit 5 tot 10 sessies waarbij het aangedane lichaamsdeel actief wordt behandelt. Door het pulseren van het apparaat, worden gericht schokgolfjes toegediend.

Deze behandeling kan een licht ongemakkelijk gevoel geven maar is niet pijnlijk. De schokgolven komen in zo’n hoge frequentie dat deze niet al aparte schokken worden gevoeld.

Bij welke klachten is shockwave therapie effectief

Shockwave therapie is met name effectief bij blessures of klachten die al enige tijd aanhouden. Bij deze klachten kan de therapie letterlijk een “schokeffect” geven. Hierdoor wordt de behandeling over een dood punt getild waardoor het herstel weer beter op gang komt.

Een typische toepassing is bijvoorbeeld bij hielspoor.  Hierbij rapporteren chronische patiënten in 60 procent van de gevallen een vermindering van de pijn en de klachten.

Ook bij peesklachten is de shockwave therapie effectief. In 2009 blijkt in een grote internationale studie dat bij één op de vijf patiënten het herstel sneller gaat bij achillespeesklachten wanneer er ook shockwave therapie wordt ingezet.

Ten derde is ook de tenniselleboog geschikt voor behandeling met schokgolfjes. Wanneer de klachten langer dan  maanden aanhouden, kan de toevoeging van shockwave therapie voor een beter herstel zorgen.

Deze lijst is niet compleet! Er zijn meer toepassingen voor de shockwave therapie, met name voor hardnekkige blessures en klachten.

Waarom shockwave therapie in combinatie met echografie

Shockwave therapie wordt altijd samen toegepast met echografie.

Bij echografie worden beelden gemaakt van structuren zoals pezen of gewrichten. De meest bekende echo is waarschijnlijk wel de zwangerschapsecho. Het grote voordelen van echografie zijn dat de techniek niet schadelijk is en dat er dynamische beelden worden gecreëerd.

Door de shockwave therapie met echografie te combineren, wordt direct de locatie met de klacht behandeld.

Hoe komt u in aanmerking voor shockwave therapie

Wij bieden shockwave therapie aan als aanvulling op de onze fysiotherapie. Dat betekent dat u als klant van ons mogelijk in aanmerking komt voor deze therapie.

Wanneer u hier gebruik van wilt maken, dan kunnen onze therapeuten u hier in adviseren.

Zij kunnen u adviseren over de mogelijke toepassing voor uw specifieke situatie.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in