Fysiotherapie bij shin splint klachten

Fysiotherapie bij shin splint klachten

Een shin splint is kort gezegd pijn aan het scheenbeen. In veel gevallen is er dan sprake van het mediaal tibiaal stresssyndroom. Er zijn echter ook andere vormen van shin splints.

U kunt met shin splint klachten terecht bij de fysiotherapeut. In dit artikel zal worden uitgelegd wat een shin splint inhoudt en hoe de fysiotherapeut kan helpen bij het verlichten van de klachten.

Wat is een shin splint?

Shin splint is een verzamelnaam voor verschillende soorten scheenbeenblessures: het mediaal tibiaal stress syndroom, de stressfractuur en het chronisch compartimentsyndroom.

Mediaal tibiaal stresssyndroom
Op het scheenbeen (latijn: tibia) zit een dun vliesje: het scheenbeenvlies. Bij een mediaal tibiaal stress syndroom is er sprake van overbelasting van de spieren die aanhechten op het scheenbeenvlies. De aanhechtingspezen worden dan dusdanig belast dat er irritatie ontstaat van het vlies.

Zoals eerder beschreven is het mediaal tibiaal stress syndroom de meest voorkomende vorm van een shin splint.

Stressfractuur
Bij een stressfractuur wordt niet het vlies, maar het bot zelf beschadigd door overbelasting. Er ontstaan kleine scheurtjes in het bot die zorgen voor pijnklachten.

Chronisch compartimentsyndroom
De structuren rond het scheenbeen zijn in verschillende compartimenten ingedeeld, die worden gescheiden door een scheidingswand (septum). 

Het compartimentsyndroom ontstaat bij een te hoge druk in het onderbeen. Dit kan ontstaan wanneer de spieren in een korte tijd zijn toegenomen in omvang, door bijvoorbeeld krachttraining, waardoor de overige structuren (bloedvaten en zenuwen) in het compartiment onder druk komen te staan.

Welke oorzaken zijn er voor het ontstaan van een shin splint?

Shin splints ontstaan in de meeste gevallen bij sporters, specifiek hardlopers. De klachten komen voort uit overbelasting van bepaalde spieren of wanneer er een te hoge spierspanning (spiertonus) aanwezig is.

In het algemeen is de kans op een shin splint groter wanneer u te veel traint (overtraining), geen cooling down uitvoert na een training, verkeerd schoeisel draagt, u last heeft van spierzwakte of wanneer u een anatomische afwijking heeft.

“Onze fysiotherapeuten zijn hoogopgeleid en hebben veel ervaring met orthopedische klachten. “

– Fysio World Amsterdam

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij het verminderen van de symptomen?

Tijdens het eerste consult zal de fysiotherapeut uw klachten zo goed mogelijk in beeld brengen door middel van een gesprek (anamnese) en een lichamelijk onderzoek. Als uit dit onderzoek blijkt dat u last heeft van shin splint klachten, zal de therapeut een behandelplan opstellen aan de hand van de met u besproken doelen.

De inhoud van de therapie zal bestaan uit één of meerdere van de volgende onderdelen:

  • Het ontspannen van de spieren die aanhechten op het scheenbeenvlies, met behulp van bijvoorbeeld massage of dry needling.
  • Mobilisatie van de beengewrichten; hierbij ontstaat tegelijk rek van de betrokken spieren;
  • Krachttraining van de beenspieren;
  • Het analyseren en verbeteren van het gehele beweegpatroon om de oorzaak van de shin splint te behandelen.

Het is mogelijk dat de fysiotherapeut in eerste instantie rust adviseert. Daarnaast is de precieze inhoud van de fysiotherapie afhankelijk van uw klachten en doelen, en kan deze per sessie verschillen.

In het algemeen zijn er niet veel behandelingen nodig bij een shin splint. Natuurlijk verschilt het resultaat van de behandeling van persoon tot persoon.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wilt u graag behandeld worden voor uw shin splint klachten? Neem dan gerust contact op met Fysio World Amsterdam. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen uw vragen beantwoorden en helpen u graag verder. 

Bij Fysio World Amsterdam bent u voor behandelingen bij shin splint klachten aan het juiste adres!

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in