Orthopedische revalidatie na een enkeloperatie

Orthopedische revalidatie na een enkeloperatie

Bijna iedereen heeft het weleens gehad, struikelen of verstappen waardoor je enkel pijnlijk verzwikt. Even rust houden en de verzwikte enkel is weer zo goed als hersteld.

Toch?

Helaas zijn ook veel enkelblessures ernstiger dan de blessures hierboven. Ernstigere blessures hebben vaak wel medische begeleiding nodig, zoals een deskundige fysiotherapeut of zelfs een orthopedische ingreep. Deze operaties zijn ingrijpend en herstellen vaak langzaam, waardoor intensieve begeleiding nodig is tijdens de revalidatie.

 

Elk jaar worden er in Nederland meer dan een half miljoen enkelblessures opgelopen (Ruim 10% van het totale aantal van 5 miljoen sportblessures)

Hiermee staat de enkelblessure op de tweede plek, na de knie, in de lijst van de lichaamsdelen die het vaakst geblesseerd raken. Enkelblessures worden in de meeste gevallen opgelopen tijdens veldvoetbal en over het algemeen lopen mannen vaker een enkelblessure op dan vrouwen. 44% van de enkelblessures wordt medisch behandeld, waarvan driekwart door een fysiotherapeut.

Tot zover de cijfers, wat betekent dit voor u, als u een enkelblessure heeft?

Orthopedische Behandelingen bij Enkelblessures

De enkel is een kwetsbaar gewricht. Orthopedische behandelingen aan de enkel lopen uiteen van een correctie na een botbreuk tot de reconstructie van enkelbanden. Afhankelijk van de aard en de ernst van de enkelblessure zal er een orthopedische ingreep plaatsvinden om de functie van de enkel zo veel mogelijk te herstellen.

De enkel is namelijk een belangrijk gewricht in ons dagelijks leven. De enkel speelt een grote rol bij het afzetten voor springen, schokabsorptie tijdens de landing, afwikkelen bij lopen en stabiliteit tijdens het stilstaan.

Een goede operatie is dus belangrijk, de juiste revalidatie na de operatie is minstens net zo belangrijk. Het is van groot belang om professionele begeleiding te krijgen om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

“Het doel van orthopedisch revalidatie is het herstellen van uw gezondheid “

– Fysio World Amsterdam

Revalidatie van de enkel bij de Fysiotherapeut

Tijdens de revalidatie ligt de focus op het terugkrijgen van spierkracht in de spieren rondom de enkel. Denk hierbij aan de kuitspieren en de spieren rond/over het scheenbeen. Deze spieren zorgen voor mobiliteit in de enkel, maar ook voor stabiliteit. Met sterke spieren en pezen loopt u een kleinere kans op een nieuwe blessure. Naast de hierboven genoemde spieren spelen ook de gewrichtsbanden een grote rol in de stabiliteit van de enkel. Door deze met de juiste oefeningen te stimuleren, kunt u het herstel bevorderen.

Bij een operatie aan het bot kunnen pezen en banden uitgerekt worden om goed bij de breuk te kunnen komen. Dit zorgt voor schade en zwakte in het weefsel, wat resulteert in instabiliteit in het gewricht. Operaties en reconstructies van banden of pezen geven hetzelfde resultaat. Deze weefsels zijn helaas slecht doorbloed en herstellen dus ook langzaam en moeilijk. Belangrijk is om deze banden en pezen zo veel mogelijk te ontlasten zodat ze de tijd krijgen om volledig te herstellen. Als dit niet zorgvuldig gebeurt heeft u mogelijk blijvende schade aan het enkelgewricht.

Spieren herstellen relatief snel, ligamenten herstellen langzamer. Een veel gemaakte fout is dan ook te snel weer een instabiel gewricht, volledig belasten. Wij belasten daarom altijd in dusdanige mate, dat ook de pezen en banden hiertegen bestand zijn.

Houd dus zo veel mogelijk rust en luister naar de adviezen van uw fysiotherapeut.

Persoonlijke Revalidatie bij Fysio World Amsterdam

De duur en het resultaat van de revalidatie, hangen af van verschillende factoren. Een botbreuk herstelt namelijk anders dan bijvoorbeeld de achillespees of een enkelband reconstructie.

Daarnaast reageert ieder lichaam anders op ingrepen of op het revalidatietraject. Onze fysiotherapeut kan u een inschatting geven van de gemiddelde duur van de revalidatie voor uw blessure. Daarnaast kunnen wij het traject vormgeven op basis van uw doelen en uw beschikbaarheid.

Omdat iedere revalidatie maatwerk is, komen wij graag persoonlijk met u in contact om samen uw revalidatiedoelen te bespreken.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in