Onze hulp bij klachten door een doorgezakte voet

Klachten door een doorgezakte voet

Hebt u veel last van uw voeten of hebt u snel last van vermoeidheid in uw benen? Dan kan het zijn dat u last heeft van een doorgezakte voet. Dit betekent dat uw voetboog verdwijnt en u daarom met uw gehele voet de grond raakt.

Hierdoor wordt uw looppatroon aangetast. Fysio World Amsterdam kan u daarmee helpen. Samen met FootBasics bieden wij u de beste zorg, zodat u hopelijk weer snel klachtenvrij kunt lopen.

In dit artikel wordt er duidelijk uitgelegd wat een doorgezakte voet precies inhoudt en zullen wij u meer informatie geven over onze praktijk en FootBasics.

Klachten doorgezakte Voet

Wat is een doorgezakte voet?

Bij de meeste mensen die staan of lopen, zal alleen de voetboog de grond raken. Deze bestaat uit: de hiel, de buitenste voetrand, de voorvoet en de tenen. Bij een doorgezakte voet is dit niet het enige van de voet dat de grond raakt. Hier raakt namelijk de gehele voetzool de grond. Hier kunt u last van hebben als u aan het lopen bent, maar dit hoeft niet altijd voor problemen te zorgen.

Een doorgezakte voet wordt in de volksmond ook wel een platvoet genoemd. U kunt zelf controleren of u hier last van heeft door met een vochtige voet op de grond te staan en te kijken naar uw voetafdruk. Als u last heeft van een platvoet zal de gehele voetzool contact maken met de grond. Als u hier geen last van heeft, zal alleen de voetboog en de tenen te zien zijn.

Soepele en stijve doorgezakte voeten
Er zijn twee soorten doorgezakte voeten. Een soepele doorgezakte voet komt vaak voor bij kinderen. Op het moment dat u met een soepele doorgezakte voet op de grond staat zal inderdaad de gehele voetzool de grond raken. Echter, als u op uw tenen gaat staan, is er wel een duidelijke voetboog te zien. Deze vorm van een doorgezakte voet brengt de minste klachten met zich mee. Bij een stijve doorgezakte voet is er daarentegen geen duidelijke voetboog meer te zien. In dit geval blijft de voet plat. Er is dan sprake van stijfheid in de achter- en de middenvoet.

Symptomen van een doorgezakte voet

Als uw voet is doorgezakt kan dit ervoor zorgen dat u anders gaat lopen. Dit kan zorgen voor een overbelasting in de voet, wat weer kan leiden tot vermoeidheid in de voeten en klachten aan de spieren en de pezen. Hiernaast kan een veranderd looppatroon ervoor zorgen dat de kootjes in de voet inzakken en daardoor zenuwen die tussen deze kootjes liggen bekneld raken. Dit kan zorgen voor stekende pijn en gevoelloosheid in de voet. Echter, een doorgezakte voet hoeft niet altijd klachten met zich mee te brengen.

“Als de voetspieren sterker worden, zullen de spieren meer in staat zijn om de houding van de voetboog te verbeteren.”

– Footbasics-

 

De behandeling van een doorgezakte voet

Bij een doorgezakte voet kunt u eigenlijk twee dingen doen. Als eerste kunt u de voetspieren trainen. Als de voetspieren sterker worden, zullen de spieren meer in staat zijn om de houding van de voetboog te verbeteren. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met een fysiotherapeut. Ten tweede is het belangrijk om goede schoenzooltjes te gebruiken. Het is belangrijk dat de zooltjes het looppatroon niet belemmeren. De zooltjes moeten dus wel flexibel zijn. Op deze manier kan de zool een doorgezakte voet zo optimaal mogelijk ondersteunen.

FootBasics
Bij Fysio World Amsterdam werken we samen met FootBasics. FootBasics is een praktijk die op maat gemaakte inlays maakt voor de schoen. Als u bij ons langskomt zal er eerst een kort voetonderzoek worden gedaan. De inlays worden gemaakt met een speciaal scanapparaat. Dit apparaat maakt binnen 25 minuten een scan van de voet en produceert daarbij direct de op maat gemaakte inlays. Zo kunt u de inlays dezelfde dag nog gebruiken.

Wat kan Foofbasics voor u betekenen?

Bij Footbasics heeft u toegang tot een fysiotherapeut en een praktijk speciaal voor schoenzolen in één. Dit is ideaal voor mensen met doorgezakte voeten. Wij doen er alles aan om u de hulp te bieden die u nodig heeft.

Als u meer informatie wilt over FootBasics, kijk gerust even op onze pagina. Bij vragen of het maken een afspraak kunt u contact opnemen. Tot snel in een van onze praktijken!

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.