Kinesiotape en Fysiotherapie

Beter en mogelijk sneller herstel met medical taping

Kinesiotape is sterk in opkomst. U ziet ongetwijfeld regelmatig mensen lopen met de fel gekleurde repen tape op schouder, knie of rug. Er is momenteel heel veel aandacht voor kinesiotape of medical taping en daar zijn een aantal goede redenen voor! Hier komen wij later in dit artikel op terug.

Kinesiotape heeft een aantal eigenschappen die sterk verschillen met regulier sporttape. Om deze reden maken wij in onze praktijk in specifieke situaties gebruik van kinesiotape in plaats van sporttape.

Wij vertellen u graag hoe wij u kunnen helpen door het gebruik van kinesiotape. Kinesiotape is namelijk optimaal effectief wanneer deze door een expert is aangebracht.

De eigenschappen van Kinesiotape

Allereerst willen wij u kort uitleggen wat kinesiotape nu exact is en waarom het anders is dan regulier sporttape.

Kinesiotape is natuurlijk vaak fel gekleurd, maar dat heeft niets te maken met de reden om de tape te gebruiken. De eigenschappen die ervoor zorgen dat kinesiotaping wordt toegepast, zijn met name de rekbaarheid van de tape en het bijna niet optreden van huid irritatie.

De rekbaarheid van kinesiotape komt door de structuur van het product. De tape is geweven op een manier die lijkt op de manier waarop onze huid is samengesteld. Hierdoor kan de tape in alle richtingen uitrekken tot wel 150%. Ditzelfde gebeurt ook met onze huid. Doordat de tape met de huid mee kan rekken, is er weinig tot geen irritatie en blijft het tape op de juiste plaats zitten.

Naast rekbaar, is kinesiotape ook lucht doorlatend en vocht doorlatend. Hierdoor kan de huid dus zowel ademen als zweten onder de tape, zonder dat er irritatie optreedt en zonder dat de tape loslaat.

Tot slot is de tape bestendig tegen water, waardoor er met de tape gezwommen of gedoucht kan worden.

“Kinesiotape zorgt dus voor een betere doorbloeding en daarmee sneller herstel terwijl het tegelijkertijd ontlast en verlicht. “

– Fysio World Amsterdam

De toepassing en Werking van Kinesiotape

De essentie van kinesiotape wordt al duidelijk door de naam: Kinetisch betekent bewegen. Het is dus mogelijk en zelfs aan te raden om het gekwetste lichaamsdeel gewoon te blijven gebruiken wanneer de tape is aangebracht.

Kinesiotape wordt vaak gebruikt omdat de tape bij juiste toepassing pijn sterk kan verminderen. Vaak denken mensen dat dit komt omdat er medicatie in de tape verwerkt zit, dit is echter niet het geval. De pijn wordt minder doordat de tape wanneer deze goed is aangebracht, de huid licht aantrekt.

De kinesiotape dient opgerekt (10% tot 20%) aangebracht te worden. Dit heeft een dubbel positief effect.

  1. De oprekking zorgt voor een afname van pijn doordat de druk in de huid afneemt
  2. De doorbloeding wordt gestimuleerd door stimulatie van de huid

Door enerzijds de pijnafname en anderzijds de betere doorbloeding, hersteld het aangedane lichaamsdeel sneller. Kleine bindweefselscheurtjes worden ontlast en ontvangen meer herstellende bouwstoffen uit het bloed. Tegelijkertijd worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Dit geeft een dubbele stimulans aan het natuurlijke genezingsproces.

Waarmee kunnen wij u helpen met Kinesiotape

Kinesiotape zorgt dus voor een betere doorbloeding en daarmee sneller herstel terwijl het tegelijkertijd ontlast en verlicht. Onze praktijk heeft ruime ervaring in het begeleiden van zowel (top)sporters als mensen met een blessure of revalidatie.

Met name de groep van sporters en mensen met een blessure kunnen profiteren van de werking van kinesiotape.

Wanneer onze therapeuten de tape aanbrengen, doen zij dit op dusdanige wijze dat uw knie, arm, schouder of rug wordt ontlast. Hierdoor kunt u blijven bewegen terwijl u hersteld. Om deze reden wordt de tape vaak aangebracht wanneer een blessure nog in een beginstadium is of juist wanneer een blessure langdurig, sluimerend aanwezig blijft.

De verschillende kleuren van het tape hebben allen hun eigen toepassing, onze therapeuten zullen in overleg met u en op basis van uw specifieke klachten en situatie de meeste geschikte variant aanbrengen.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in