Kan een fysiotherapeut helpen wanneer u last heeft van doorgezakte voeten?

Kan een fysiotherapeut helpen wanneer u last heeft van doorgezakte voeten?

Gezonde voeten zijn een onmisbaar onderdeel van een gezond beweegpatroon en een juiste houding. Helaas gaan er in de voet soms dingen mis, waardoor er klachten ontstaan. Een voorbeeld van zo’n voetklacht is een doorgezakte voet. Dit is een voet waarvan de gehele zool op de grond rust.

Er is dus (bijna) geen voetboog meer aanwezig. Een doorgezakte voet hoeft geen pijnklachten te geven, maar zorgt vaak wel voor verschillende andere klachten.

Als u last heeft van een doorgezakte voet kunt u bij Fysio World Amsterdam terecht. Hier helpen we u graag van uw klachten helpen. In dit artikel leest u wat een doorgezakte voet precies inhoudt en hoe we u hierbij kunnen helpen.

Wat is een doorgezakte voet?

Een gezonde voet is onder andere te herkennen aan de aanwezigheid van een voetboog. Deze voetboog is het holletje aan de binnenkant van de voet. Deze ontstaat doordat de grote teen en de hiel op de grond staan en het gedeelte van de voet dat daar tussenin ligt niet de grond raakt. Bij een doorgezakte voet is deze boog er niet en staat de voet aan de binnenkant in zijn geheel in contact met de ondergrond.

Waarom ontstaat een doorgezakte voet?

Doorgezakte voeten ontstaan veelal wanneer een persoon ouder wordt, doordat de kracht en stevigheid van de spieren en banden afnemen. De voetboog zakt dan naar de grond doordat er niet genoeg ondersteuning is van de structuren in de voet. Overigens hebben vrouwen in de regel vaker last van doorgezakte voeten dan mannen.

Wat is het verschil tussen een doorgezakte voet en een platvoet?

Een doorgezakte voet lijkt in sommige opzichten op een platvoet, maar het is niet hetzelfde. Bij een doorgezakte voet is niet alleen de vorm van de voet anders (de voetboog is niet aanwezig), maar ook de houding van de voeten is anders. Personen met doorgezakte voeten hebben de neiging om met hun voeten naar binnen te lopen, terwijl dit bij platvoeten meestal niet het geval is. Een ander belangrijk verschil tussen een platvoet een doorgezakte voet is dat een platvoet meestal aangeboren is en dat een doorgezakte voet later ontstaat.

“Een gezonde voet is onder andere te herkennen aan de aanwezigheid van een voetboog. Deze voetboog is het holletje aan de binnenkant van de voet. “

– Fysio World Amsterdam

De symptomen van doorgezakte voeten

Klachten die veel voorkomen bij doorgezakte voeten zijn problemen met de spieren en banden van de voeten en de onderbenen. Verder is er vaak sprake van vermoeidheid van de voeten.

Als de voet al lang doorgezakt is kunnen er ook andere klachten ontstaan. De veranderde houding van de voet kan ervoor zorgen dat de onderlinge afstand tussen de voetbotjes verandert. Als gevolg hiervan kunnen zenuwen bekneld raken, waardoor er typische zenuwklachten ontstaan, zoals tintelingen en stekende pijn in de voeten.

Symptomen in de rest van het lichaam

Naast klachten in de voeten zelf kunnen doorgezakte voeten ook op hele andere plekken pijn veroorzaken. Het hele lichaam staat in verbinding, dus een veranderde houding van de voeten, verandert ook de houding van de rest van het lichaam. Hierdoor ontstaan er vervelende neveneffecten van de doorgezakte voeten, zoals pijn in de knieën, heupen of rug. Deze klachten zou u in eerste instantie misschien niet associëren met de doorgezakte voeten.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij doorgezakte voeten?

Natuurlijk hoeft u niet te blijven lopen met doorgezakte voeten. Hoewel het meestal niet mogelijk is om de kwaal helemaal op te lossen, kan er wel worden gekeken naar manieren om de klachten te verminderen. Hiervoor kunt u terecht bij Fysio world Amsterdam.

De fysiotherapeut kijkt eerst zorgvuldig naar uw klachten, hoe ze zijn ontstaan en welke factoren hier invloed op hebben (gehad). Op basis van het onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met u behandeldoelen en een behandelplan op.

De behandeling kan bestaan uit oefeningen om uw voet te versterken, massages en medical taping. Informatie en adviezen over uw klacht behoren ook tot de behandeling. Daarnaast kan er worden geadviseerd om een podoloog te bezoeken en de behandeling te optimaliseren. Er zal samen met u worden gekeken naar een manier om uw voeten zo goed mogelijk te herstellen.

Blijf er niet mee rondlopen!

Heeft u last van doorgezakte voeten? In dat geval kunt terecht bij de therapeuten bij Fysio World Amsterdam. Heeft u aan de hand van dit artikel vragen of wilt u graag een afspraak maken? Klik dan hier.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in