Fysiotherapie na een luxatie van de schouder

Fysiotherapie na een luxatie van de schouder

De schouder is het meest mobiele gewricht van ons lichaam en heeft een groot bewegingsbereik. Hierdoor kan de schouder sneller luxeren dan alle andere gewrichten in het lichaam. Een schouderluxatie wordt ook wel een schouderontwrichting genoemd, beter bekend als de schouder uit de kom. Het komt veel voor, zowel bij sporters als bij niet-sporters, kinderen en volwassenen.

Een schouderluxatie kan erg vervelend en pijnlijk zijn en na een eerste schouderluxatie is het risico op een volgende schouderluxatie verhoogd. Door het versterken van de schouderspieren kan dit risico worden verkleind. Maak daarom snel een afspraak bij een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan begeleiding bieden bij het uitvoeren van oefeningen om het vermogen van uw schouderspieren te verbeteren.

Wat is een schouderluxatie?

Een luxatie is de medische term voor het uit de kom schieten van een gewricht. Het schoudergewricht is een bijzonder beweeglijk gewricht en bestaat uit de kop van de bovenarm en een relatief kleine kom die in het schouderblad ligt.

Bij een schouderluxatie schiet de kop uit de kom. De schouder schiet dan in 80-90% van de gevallen naar voren uit de kom.

Hierbij kan schade ontstaan aan de omliggende banden en spieren van de schouder.

Schouder uit de kom

“Traumatische schouderluxaties treden vaak op tijdens contactsporten, maar kunnen ook ontstaan vanuit situaties in het dagelijks leven.”

– Fysio World Amsterdam

Oorzaken van een schouderluxatie

Meestal ontstaat een schouderluxatie door een trauma, bijvoorbeeld door een val op de arm of op de schouder. Een forse stoot tegen de schouder kan ook een luxatie veroorzaken, net zoals het maken van een bepaalde beweging of het plotseling tegengehouden van een beweging. Dit worden ook wel traumatische schouderluxaties genoemd. Traumatische schouderluxaties treden vaak op tijdens contactsporten, maar kunnen ook ontstaan vanuit situaties in het dagelijks leven.

Een schouderluxatie kan daarentegen ook optreden zonder dat er een trauma aan vooraf heeft plaatsgevonden. Sommige mensen hebben van nature erg soepele gewrichtsbanden en zwakke schouderspieren. Een overmatige elasticiteit of te geringe sterkte van deze gewrichtsbanden en/of spieren vergroot namelijk het risico op schouderluxaties.

Hoe kunt u een schouderluxatie herkennen?

Traumatische schouderluxatie

Een schouderluxatie gaat gepaard met een scherpe pijn en het niet of slechts beperkt kunnen bewegen van de schouder. Soms is er ook een verdikking zichtbaar. Deze verdikking is de kop van de bovenarm die uit de schouderkom is geraakt.

Bij een voorste luxatie is de verdikking zichtbaar aan de voorzijde van de schouder en is de arm een beetje naar buiten gedraaid. Bij een achterste luxatie zit de verdikking juist aan de achterzijde en is de arm een beetje naar binnen gedraaid.

Daarnaast kan een snel optredende zwelling, een verdoofd gevoel in schouder of arm, krachtverlies en/of verkleuring van de huid ook wijzen op een schouderluxatie.

Hallux rigidus

Hoe verloopt de behandeling en het herstel?

Allereerst zal de kop weer terug moeten worden gezet in de kom. Dit kan op verschillende manieren en gebeurt meestal in het ziekenhuis onder enige vorm van verdoving. Soms kan het in bepaalde situaties nodig zijn om de schouder operatief te reduceren. Direct na het terugzetten zal de pijn aanzienlijk verminderen.

Na het terugzetten heeft het schoudergewricht tijd en rust nodig om te herstellen. Hierbij is het dragen van een mitella voor een tot twee weken erg belangrijk. Om verstijvingen van de schouder te voorkomen, wordt geadviseerd draai- of slingeroefeningen te doen. Daarnaast is het belangrijk om extreme bewegingen, waarbij de schouder naar buiten wordt gedraaid, te vermijden. Na zes tot twaalf weken mag de schouder weer normaal belast worden.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Fysiotherapie zal met name gericht zijn op het versterken van de schouderspieren om zo de stabiliteit van het schoudergewricht te verbeteren. Dit verkleint namelijk het risico op een volgende schouderluxatie. Aanvankelijk zal de focus liggen op het vergroten van de beweeglijkheid van de schouder.

Bij Fysio World Amsterdam zijn wij naast reguliere fysiotherapie gespecialiseerd in orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. Een belangrijk onderdeel van deze zorg is de begeleiding van cliënten met schouderklachten. De klachten kunnen op verschillende manieren behandeld worden.

Na de intake vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Daarna kunnen wij een juiste diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen dat afgesteld wordt op de doelen en mogelijkheden van de cliënt. Blijf niet langer rondlopen met pijn, vragen of twijfels, maar neem contact met ons op om te bespreken hoe we u kunnen helpen.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in