Fysiotherapie na een Knieprothese

Fysiotherapie na een Knieprothese

De operatie voor een nieuwe knieprothese is een hele ingreep. Niet alleen krijgt u een nieuwe prothese in uw lichaam geplaatst. De operatie wordt ook vaak gedaan na een periode van pijn en ongemak. Die pijn en het ongemak zijn immers vaak de reden dat u een “nieuwe knie” krijgt.

Vaak heeft u al een periode voor de operatie, waarin u minder actief bent. Of een periode waarin u niet kunt bewegen op de manier waarop u dit zou willen.

En dan komt daar nog de operatie overheen…

Er zijn in dit geval twee aandachtsgebieden voor uw orthopedische fysiotherapeut, wanneer u bij ons komt om te revalideren na het ontvangen van uw knieprothese.

U wilt wennen aan het nieuwe kniegewricht. En u wilt weer leren om op de goede manier te gaan bewegen. Want u bent mogelijk op een andere manier gaan bewegen of een andere houding gaan gebruiken, om uw pijnlijke knie te ontzien.

Wanneer we dus met u aan uw herstel werken, richten we ons op beide gebieden:

  • Het wennen aan de nieuwe knie en trainen van uw spieren en versterken van ligamenten
  • Het weer aanleren van een gezonde manier van bewegen en terugkrijgen van mobiliteit

Na de operatie: Direct beginnen met Fysiotherapie

Direct na de operatie begint u met het buigen en strekken van de knie. Het is belangrijk om direct te beginnen met het bewegen van de knie, zodat u de mobiliteit in uw knie snel terugkrijgt. U mag vaak de dag van de operatie al lopen met hulpmiddelen en u oefent om veilig uit bed te komen. Niet voor niets is het ziekenhuiscriterium om weer naar huis te mogen, het kunnen lopen met krukken, kunnen opstaan en kunnen traplopen.

Eigenlijk kunt u daarna al heel snel aan de slag met specifieke oefeningen. Binnen enkele dagen na het verlaten van het ziekenhuis, begint u daarom al met uw fysiotherapeut aan uw revalidatie. U kunt hiervoor bij ons langskomen, maar het is ook mogelijk dat wij u thuis bezoeken!

In het begin van de revalidatie zullen we elkaar best vaak zien. Zeker 2 tot 3 keer per week. We richten ons in deze periode vooral op het terugkrijgen van goede mobiliteit in de knie en op het weer kunnen doen van normale dagelijkse bezigheden.

Denk hierbij aan aankleden, traplopen en opstaan uit een stoel.

“Het doel van orthopedische revalidatie is een voorspoedige revalidatie.”

– Fysio World Amsterdam

Verder verloop van de Revalidatie

In het begin doen we dus veel oefeningen die gericht zijn op eenvoudige handelingen. Wanneer deze lukken dan kunnen we ons richten op het opbouwen van meer kracht en uithoudingsvermogen.

Ook moet de knie weer wennen aan meer langdurige belasting. In het begin kan de knie daarom nog wat dikker zijn en stijf of warm aanvoelen. Dit wordt geleidelijk minder wanneer het gewricht verder hersteld van de operatie. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat dit geheel is gebeurd.

Uw knie is niet het enige dat moet herstellen na een operatie. Het is heel belangrijk om bij de revalidatie ook gericht te zijn op conditie en fitheid. Bij het revalideren zullen we dus ook cardio oefeningen doen om de algehele conditie te verbeteren. Want ook die heeft vaak te lijden gehad onder de operatie of de periode voor de operatie.

Revalidatie na een nieuwe knie bij Fysio World Amsterdam

Onze fysiotherapeuten helpen u graag bij uw revalidatie na het plaatsen van een knieprothese. U kunt met ons een afspraak maken voor een bezoek bij u thuis of bij ons in de praktijk.

U krijgt een persoonlijk revalidatieplan dat is afgestemd op uw wensen, mogelijkheden en situatie.

We komen graag met u in contact om samen na te denken over uw hersteltraject!

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in