Fysiotherapie bij een verstoorde nachtrust door het carpaal tunnelsyndroom

Fysiotherapie bij een verstoorde nachtrust door het carpaal tunnelsyndroom

De carpale tunnel is een belangrijke structuur in het polsgebied. De pezen, handzenuw en bloedvaten die van de arm naar de hand lopen, gaan hier doorheen. Hierdoor blijf dit goed op zijn plek en afgeschermd, tijdens het vele bewegen van de hand en pols. De pezen die door de carpale tunnel lopen, zorgen voor het buigen van de vingers en de pols. Door ontstekingen van de pezen en druk op de handzenuw, ontstaat pijn die soms zo erg is dat u er ’s nachts van wakker kunt liggen.
carpaal tunnelsyndroom

Orthopedische fysiotherapie bij het carpaal tunnel syndroom

Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg bij orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. Een belangrijk onderdeel van deze zorg is de begeleiding van mensen met pols- en elleboogklachten. Wij helpen onze cliënten bijvoorbeeld bij klachten van het carpaal tunnel syndroom.

Omdat onze praktijk orthopedische revalidatie als aandachtsgebied heeft, zijn onze therapeuten meer ervaren en beter opgeleid waardoor wij u beter kunnen helpen bij snel en volledig herstellen.

Oorzaken van het carpaletunnelsyndroom

Mensen tussen de 40 en 60 jaar oud, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van het carpaal tunnelsyndroom. Ook vrouwen en zeker zwangere vrouwen hebben vaker het carpaal tunnelsyndroom doordat vrouwen smallere polsen hebben dan mannen en zwangere vrouwen veel vocht vasthouden. Ook mensen met reuma, een langzaam werkende schildklier, diabetes of overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van het carpaal tunnelsyndroom.

Het carpaletunnelsyndroom ontstaat door druk op de handzenuw, de nervus medialis. Deze druk kan ontstaan door een opgezwollen pees, het vasthouden van vocht, maar ook door trauma’s aan de pols zoals een kneuzing of breuk. Hierdoor wordt de ruimte in de carpale tunnel kleiner.

Opgezwollen pezen kunnen ontstaan door constante hand- of polsbewegingen zoals typen of het regelmatig gebruik van een boor. Ook een verkeerde houding van de pols, waardoor de pezen bekneld raken kan voor irritatie zorgen. Deze opzwelling zorgt voor druk op de zenuw, maar ook voor verminderde bewegingsruimte voor andere pezen, waardoor deze pezen ook geïrriteerd raken en opzwellen waardoor de ruimte nog krapper wordt.

“Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg bij orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. “

– Fysio World Amsterdam

Symptomen van het carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom kan leiden tot pijn in het hele hand-, pols- en onderarmgebied. Daarnaast geeft het vaak tintelingen of een doof gevoel in de duim, vingers en handpalm door de afknelling van de zenuw. Als de pols even niet heeft bewogen kunnen de klachten veel erger worden, zoals ’s ochtends of ’s nachts. De klachten kunnen gedurende de dag verminderen, maar dat gebeurt helaas niet altijd, waardoor handfuncties erg worden beperkt.

Helaas is het regelmatig zo dat de pijn vaak in rust optreedt, dus bijvoorbeeld wanneer u in bed ligt om te gaan slapen. Soms kan de pijn zelfs zo heftig zijn, dat mensen moeilijk in slaap komen of wakker worden.
Wanneer de klachten dit stadium bereiken, is het niet reëel om te denken dat dit met een paar weken rust weer over gaat. 

Fysiotherapie bij het carpaal tunnelsyndroom

Klachten kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Na de intake vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Na dit onderzoek kunnen wij een juiste diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen. Dit behandelplan kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Mobiliteitsoefeningen/passief mobiliseren
  • Krachtoefeningen
  • Stabiliteitsoefeningen
  • Sporttape/medical taping
  • Massage
  • Dry-needling
  • Sport specifieke training of echografie/shockwave

Deze therapieën bieden een kans op herstel als het carpaal tunnelsyndroom nog niet lang speelt of als de klachten nog niet het dagelijks leven volledig beperken. Zodra het carpaal tunnelsyndroom langer speelt dan een jaar, spreken we van een chronische beperking. Ook bij klachten die het dagelijks leven erg beperken is professionele zorg extra belangrijk. Zeker als de pijn uw nachtrust verstoort moet er snel iets aan gedaan worden.

De fysiotherapeutische zorg zoals hierboven genoemd kan worden toegepast om de pijn te verlichten. Toch is dat soms niet genoeg. Dan moet er een operatie plaatsvinden om de ruimte in de carpale tunnel te vergroten. Ook hierbij bieden wij gerichte revalidatie aan. Lees hier meer informatie over de revalidatie na een operatie van het carpaletunnelsyndroom.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Fysio World Amsterdam heeft als specialisatie het begeleiden van mensen tijdens hun orthopedische revalidatie. Onze zorg heeft een aantal kenmerken:

• Hoogopgeleide fysiotherapeuten
• Extra scholing op het gebied van orthopedie
• Veel ervaring met orthopedische klachten
• Persoonlijke aandacht voor onze cliënt

Dit is exact de reden dat wij steeds meer mensen mogen begeleiden bij het herstel na operaties of sportblessures.
Onze therapeuten stellen met al onze cliënten een persoonlijk behandelplan op dat wij afstemmen op de doelen en de mogelijkheden van de cliënt.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in