Fysiotherapie bij scheefstand van het bekken

Fysiotherapie bij scheefstand van het bekken

Bij scheefstand van het bekken staat één kant van het bekken lager dan de andere kant. Door de scheefstand kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en pijn in het bekken. De aandoening heeft overeenkomsten met een beenlengteverschil, maar is niet hetzelfde. Als de linkerkant van het bekken lager staat dan de rechterkant is het linkerbeen vaak gestrekt en het rechterbeen vaker gebogen. Dit is een van de vele houdingen die het lichaam aan kan nemen om de gevolgen van scheefstand van het bekken te compenseren. Helaas heeft dit compenseren op zichzelf, allerlei negatieve gevolgen voor het lichaam.

Anatomie van het bekken

De sacro-iliacale (SI) gewrichten vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. De gewrichten zitten aan beide kanten van het heiligbeen. De gewrichten zijn niet erg beweeglijk, waardoor er grote stabiliteit in de rug en het bekken zit. Wanneer het bekken scheef is gaan staan door een blokkade in een SI-gewricht, noemen we dit bekkenverwringing.

Heiligbeen En Bekken

“De symptomen van bekkenscheefstand kunnen voor elk individu verschillen.”

– Fysio World Amsterdam

Scheefstand van het bekken

Een bekkenscheefstand is niet altijd zichtbaar en hoeft ook niet altijd klachten te veroorzaken. Het is verstandig een fysiotherapeut te bezoeken in het geval u wel klachten ervaart als gevolg van een scheefstand van het bekken.

Symptomen van een bekkenscheefstand

De symptomen van bekkenscheefstand kunnen voor elk individu verschillen. De symptomen zijn namelijk erg afhankelijk van de plek waar het lichaam voor compensatie zorgt. Zo kunt u last hebben van nekpijn, schouderpijn, rugpijn, pijn in het bekken, moeite met bewegen en uitstralende pijn in de benen. Deze klachten passen echter ook bij vele andere aandoeningen. Dat maakt het daarom lastig om bekkenscheefstand te vast te stellen.

Oorzaak Bekkenscheefstand
Scheve Bekken

Heeft u al tal van onderzoeken ondergaan, maar weet u nog steeds niet waar uw klachten als migraine of nekpijn vandaan komen? De klachten kunnen zomaar worden veroorzaakt door een scheefstand van het bekken. Een fysiotherapeut kan dit voor u vaststellen.

Oorzaken van een bekkenscheefstand

Oorzaken van scheefstand van het bekken zijn een trauma, een bevalling, spierzwakte of een verdraaiing. De scheefstand kan ook komen door een beenlengteverschil. Bovendien kan scheefstand het gevolg zijn van een verkeerde houding, zoals veel onderuitgezakt zitten.

Behandeling van een bekkenscheefstand

In ons zorgtraject volgen wij een bepaalde route. Allereerst houden wij een intakegesprek. Hierin bespreken wij uw klachten en medische voorgeschiedenis. Vervolgens wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding van het intakegesprek en de uitslag van het lichamelijk onderzoek wordt een behandelplan opgesteld.

Het doel van de behandeling is om het bekken in zijn natuurlijke stand terug te zetten. Dit kan behaald worden door middel van manipulaties die worden uitgevoerd door een manueel therapeut. Afhankelijk van de oorzaak van de scheefstand kan gekozen worden voor verschillende behandelmogelijkheden, zoals krachtoefeningen, het vergroten van de mobiliteit of het verhogen van de stabiliteit van het bekken en massagetechnieken.

Wanneer er sprake is van een verschil in beenlengte of wanneer het gebruik van een inlegzooltje nuttig wordt bevonden, kan er een zooltje bij u worden aangemeten. FysioWorld Amsterdam werkt samen met FootBasics. Hierdoor beschikken wij over extra kennis die wij kunnen toepassen tijdens de behandeling van een bekkenscheefstand. De zooltjes trainen, zonder dat u dat merkt, uw bekken om een neutrale stand te bereiken en vast te houden. Het is ook mogelijk dat u oefeningen mee krijgt ter ondersteuning van dit proces.

Andere klachten

Het kan zo zijn dat de scheefstand van het bekken heeft geleid tot klachten in andere lichaamsdelen. Tijdens de behandeling pakken we eerst de scheefstand aan. Daarna kijken we wat voor invloed de correctie heeft gehad op de andere klachten. Wij vinden preventie een belangrijke laatste stap in het stappenplan van ons zorgtraject.

Waarom een behandeling ondergaan bij FysioWorldAmsterdam?

Onze praktijk heeft veel ervaring met orthopedische klachten. Bij ons werken hoogopgeleide fysiotherapeuten die allemaal hun eigen specialisatie hebben. Het behandelplan wordt opgesteld naar uw wensen en doelen. Dat maakt het behandelplan persoonlijk en uniek voor iedere cliënt. Daarnaast ondersteunt onze unieke samenwerking met FootBasics uw herstel.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op! Wij helpen u graag.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in