Fysiotherapie bij het Herstel van een Beroerte

Fysiotherapie bij het Herstel van een Beroerte

Iedereen kent natuurlijk de fysiotherapeut bij het revalideren na een (sport)blessure of operatie. Maar een fysiotherapeut is minstens zo belangrijk bij het herstel na een hersenbloeding of beroerte.

Na een beroerte/hersenbloeding (CVA) is er schade aan het hersenweefsel. De ernst van deze schade bepaalt wat de problematiek is na een beroerte. Bijna altijd is er sprake van een revalidatie na een beroerte, omdat sommige lichaamsfuncties zijn uitgevallen of zijn verstoord.

Fysio bij herstel van beroerte
Mensen moeten dus door te oefenen, allerlei functies weer aanleren. De fysiotherapeut is bij verschillende fasen van dit herstel intensief betrokken.

Bij Fysio World Amsterdam hebben wij ruime ervaring met het begeleiden van de revalidatie na bijvoorbeeld een beroerte. Wij vertellen u graag iets meer over de manier waarop wij dit doen en wat u kunt verwachten tijdens zo’n revalidatie periode.

Herstel na een Beroerte: Vooral Veel Oefenen

Wanneer iemand een beroerte heeft gehad, kunnen de gevolgen heel divers zijn. Los van de gevolgen, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer uit bed te komen. Hoe eerder iemand start met hersteltraining, hoe beter het herstel verloopt en hoe kleiner de kans op complicaties wordt.

Een fysiotherapeut kan u helpen om veilig en verantwoord weer snel in beweging te komen. Vaak wordt deze zorg in het ziekenhuis of de kliniek al opgestart door tweedelijns fysiotherapeuten.

Wanneer het uit bed gaan nog niet lukt, is er vaak ook in bed al veel mogelijk. Ook wanneer u nog niet uit bed kunt, kunt u namelijk in het bed al beginnen met oefeningen. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen of het beginnen met bewegen van uw benen of het gebruiken van uw handen.

De revalidatiefase na een Beroerte: Intensief oefenen met een Fysiotherapeut

Wanneer u weer uit bed kunt (en mag) komen, zal de fysiotherapeut indien mogelijk iedere dag met u komen oefenen. Bij deze behandeling staat het weer zelfstandig worden voorop. Het doel is dus om de dagelijkse activiteiten weer zelf te kunnen doen.

Dit is een periode van intensieve oefening, soms zelfs met meerdere sessies per dag. Vaak worden hierbij hulpmiddelen zoals een wandelstok of looprek gebruikt. De fysiotherapeut geeft u uitleg en advies bij het gebruik van deze hulpmiddelen.

“Het doel van fysiotherapie is het verbeteren van uw conditie en uw gezondheid. “

– Fysio World Amsterdam

Herstel van een Beroerte na Ontslag uit het Ziekenhuis

Na de intensieve fase in het ziekenhuis of de kliniek, komen de patiënten vaak weer thuis en wordt het herstel verder begeleid door een therapeut in de buurt. Hierdoor hoeft u niet meer steeds naar het ziekenhuis te reizen maar kunt u dus zelf bij u in de buurt een fysiotherapeut zoeken.

Naast de fysiotherapeut zijn soms ook nog andere behandelaars, zoals een logopedist of ergotherapeut betrokken.

Bij deze fase worden de fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam dan ook meestal betrokken. Het voordeel van onze praktijk is dat onze therapeuten ruime ervaring hebben met de samenwerking met andere specialismen en dat wij een ruimte met gespecialiseerde trainingsapparatuur tot uw beschikking hebben.

Mogelijkheden en Beperkingen na een Beroerte

Na verloop van een aantal maanden wordt steeds beter duidelijk wat u (weer) kunt en wat nog lastig blijft na de beroerte. De focus verschuift dan ook van het doen van oefeningen naar het hervatten van uw dagelijkse activiteiten.

Wat is er mogelijk en op welke manier? Uw fysiotherapeut kan in overleg met u de behandeling afstemmen op datgene waarvan u zelf aangeeft dat u het graag wilt bereiken.

Herstel van een Beroerte met Fysio World Amsterdam

Onze fysiotherapeuten kunnen in verschillende stadia bij het herstel en de revalidatie betrokken worden. Het is mogelijk om zelf met ons contact op te nemen, maar u kunt ook door uw behandelaar naar ons worden verwezen.

Wanneer u met ons in contact komt, zullen we altijd proberen het programma op uw wensen af te stemmen. Door samen aan uw herstel te werken, hebben we de beste kans op een geslaagde revalidatie.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in