Fysiotherapie bij een versleten rug

Fysiotherapie bij een versleten rug

Zit u de hele dag voor school of werk achter uw laptop? Bent u de 30 jaar al gepasseerd? Heeft u recent een ongeluk gehad? Dit zijn alle drie voorbeelden van mogelijke oorzaken voor slijtage in de rug. Een versleten rug kan veel klachten geven, maar gelukkig staat Fysio World Amsterdam voor u klaar! Wij zullen u helpen met uw rugklachten om te leren gaan en u helpen voorkomen dat deze erger worden. In dit artikel, zal kort worden uitgelegd wat een versleten rug inhoudt en wat wij als Fysio World Amsterdam voor u kunnen betekenen.

Wat wordt er bedoeld met een versleten rug?

Een versleten rug, ook wel spondylose genoemd, is een aandoening in de wervelkolom waarbij kraakbeen tussen de ruggenwervels dunner wordt of zelfs verdwijnt. De slijtage in de rug kan ontstaan door bijvoorbeeld een slechte (werk)houding, aangeboren afwijking, ongeval of ouderdom. Slijtage van de wervelkolom vindt voornamelijk plaats in de bewegende delen van de wervelkolom. Er zijn twee soorten spondylose: cervicale spondylose en lumbale spondylose.
Fysiotherapie bij een versleten rug

Cervicale spondylose

Cervicale spondylose is een slijtage in de nekwervels. Als het kraakbeen tussen de nekwervels verdwijnt, zullen de wervels over elkaar heen schuren, op deze manier worden de uiteinden van het bot een stuk ruwer. Doordat de botten ruwer zijn geworden, zal de nek langzaam meer stijf gaan worden. De ruwe botuiteinden kunnen druk gaan uitoefenen op de zenuwen. Vervolgens kan dit leiden tot pijn in uw arm of in het ergste geval tot verlammingsverschijnselen in de arm.

“Een versleten rug, ook wel spondylose genoemd, is een aandoening in de wervelkolom waarbij kraakbeen tussen de ruggenwervels dunner wordt of zelfs verdwijnt.”

– Fysio World Amsterdam

Lumbale spondylose

Lumbale spondylose is een slijtage in de ruggenwervels van de onderrug. Ook bij deze spondylose zal dit eerst zorgen voor stijfheid en pijn, alleen ditmaal in de onderrug. Op het moment dat de druk op de zenuwen komt, kunnen er pijnklachten ontstaan in de onderrug. Als u te lang met een versleten rug loopt kan dit zelfs leiden tot uitstralende pijnklachten, gevoelsstoornissen en/of krachtverlies in de benen.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een versleten rug?

De naam slijtage is niet helemaal op zijn plaats. Slijtage suggereert dat bewegen de klachten alleen maar erger zouden maken. Integendeel, bewegen is juist heel belangrijk met een versleten rug. Slijtage in de rug is een onomkeerbaar proces. Met behulp van verschillende krachtoefeningen kunnen de spiergroepen rondom de slijtage sterker worden, op deze manier kan een fysiotherapeut de slijtage stabiliseren. Waarna de klachten afnemen.

Het zorgplan en de behandeling van een versleten rug

Op het moment dat u met uw klachten naar onze praktijk komt, zult u beginnen met een intakegesprek. In dit gesprek zal besproken worden waar u last van heeft en wat u van ons verwacht. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek, er wordt gekeken waar de klachten precies zitten en wanneer u er last van heeft. Op basis van dit onderzoek zal een persoonlijk behandelplan op worden gesteld.

De verschillende behandelmethodes zijn voornamelijk gefocust op het sterker maken van de rug. Het versterken van de rug kan onder andere worden behaald door middel van stabiliteits-, mobiliteits- en krachtoefeningen.

In de toekomst is het belangrijk om verschillende oefeningen te blijven doen. Door te blijven oefenen blijft de rug sterk en zal de slijtage niet veel verder toenemen. Wat deze oefeningen zijn en hoe vaak u deze zal moeten uitvoeren, zal u met uw behandelend fysiotherapeut bespreken.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Met een versleten rug is het belangrijk om zo snel mogelijk te proberen om de klachten te stabiliseren. Bij Fysio World Amsterdam zorgen we ervoor dat u niet lang hoeft te wachten, u kunt altijd binnen 48 uur bij ons terecht! Als u geïnteresseerd bent kunt u een afspraak maken op onze website of als u vragen heeft zijn wij te bereiken via telefoon of mail.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in