Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking van de heup

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking van de heup

Slijmbeurzen zijn zakjes met vocht die de wrijving tussen pezen en botten verminderen. Ze kunnen gezien worden als een soort stootkussens. Slijmbeurzen bevinden zich in verschillende gewrichten van het lichaam, zoals de schouder en elleboog, maar ook de heup. De spieren en de pezen rondom de heup kunnen soepel over het bot glijden door de slijmbeurs.

Wanneer deze echter ontstoken is, gaat het bewegen van de heup pijn doen, zit er vocht in de slijmbeurs en spreekt men van een slijmbeursontsteking of bursitis.

slijmbeursontsteking van de heup

Symptomen van een slijmbeursontsteking van de heup

Het meest kenmerkende symptoom van een slijmbeursontsteking is pijn aan de zijkant van de heup. Andere symptomen die voorkomen zijn pijnklachten uitstralend naar het bovenbeen, niet goed kunnen liggen op de aangedane heup en stijfheid in het gewricht. Ook is het mogelijk dat de pijn aanwezig is bij lopen of trap- en hardlopen.

Oorzaak van een slijmbeursontsteking van de heup

Sommige houdingen, bewegingen of ziekteprocessen kunnen constante wrijving of druk op de slijmbeurs veroorzaken, waardoor een ontsteking kan ontwikkelen. Een slijmbeursontsteking van de heup kan vele oorzaken hebben. Zo kan bijvoorbeeld spierzwakte, een trauma door een val op de heup, verschil in beenlengte of intensief sporten zorgen voor een ontsteking. Tevens kan deze ook ontstaan door een scheurtje in één van de pezen die aanhechten aan de bilspieren, complicaties na het krijgen van een nieuwe heup of een reumatische aandoening als reuma of jicht.

“Het meest kenmerkende symptoom van een slijmbeursontsteking is pijn aan de zijkant van de heup. “

– Fysio World Amsterdam

Duur van een slijmbeursontsteking van de heup

Het is lastig om te zeggen hoelang een slijmbeursontsteking aan blijft houden. Sommige mensen hebben een paar weken flink last van de pijn, terwijl anderen er helaas langer zoet mee zijn. Het zou ook kunnen dat de klachten terugkeren. De duur van de klachten hangt af van hoelang u al klachten heeft, de oorzaak van de klachten en uw leeftijd en conditie.

Fysio World Amsterdam kan u helpen om de duur van de klachten zo kort mogelijk maken. In twee tot acht weken kunnen al goede resultaten worden geboekt met een optimaal behandelprogramma.

Behandeling

Wanneer u voor de eerste keer komt, wordt een intakegesprek gehouden. Hierin worden uw klachten besproken en de duur van de klachten. Daarna wordt het lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Met de informatie die de fysiotherapeut hieruit krijgt, wordt een behandelplan opgesteld. Hier wordt dan ook direct mee gestart.

Onze fysiotherapeut gaat verschillende oefeningen en/of therapieën gebruiken voor de behandeling. De behandeling is gericht op het kalmeren van de ontsteking. Voor het herstel is het van belang dat een goede balans gevonden wordt in de flexibiliteit en de kracht van de heup. Het versoepelen van de beweging van de heup kan de wrijving verminderen en de pijn verhelpen.

Tijdens de behandeling worden massagetechnieken en (rek)oefeningen toegepast. Dit zorgt voor meer mobiliteit en flexibiliteit in het gewricht. Spierversterkende oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de kracht. Verder zou onder andere gebruikt gemaakt kunnen worden van sporttape of shockwavetherapie. Shockwavetherapie versnelt het natuurlijk herstel van het lichaam. U zal ook een oefenprogramma voor thuis meekrijgen. Dit zal bestaan uit kracht- en rekoefeningen, gericht op uw behoeften, die u thuis uit moet voeren om ook op die manier het herstel te bespoedigen.

Waarom Fysio World Amsterdam?

In onze praktijk werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in orthopedische revalidatie, waardoor onze therapeuten meer ervaren en beter opgeleid zijn zodat wij u beter kunnen helpen bij het snel en volledig herstellen van een slijmbeursontsteking van de heup.

Herkent u zich in deze symptomen die horen bij een slijmbeursontsteking? Of heeft u vragen en wilt u meer weten? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag in het herstelproces.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in