Fysiotherapeutische begeleiding na long-covid

Fysiotherapeutische begeleiding na long-covid

Heeft u last van langdurige klachten na een coronabesmetting? Bent u bijvoorbeeld vaak vermoeid of kortademig? In dit artikel vertellen we hoe fysiotherapie kan helpen bij het herstel na Long-COVID. De term long-COVID wordt steeds minder vaak gebruikt, vaak wordt er nu ook gesproken over de lange termijn effecten van COVID. Wat de term ook is, nadat het virus weg is, kunt u nog forse klachten overhouden.

Wij helpen u graag bij uw verdere herstel.

Wat is Long-COVID?

Het coronavirus kennen we allemaal. Corona heet officieel SARS-CoV-2. Dit virus veroorzaakt de ziekte COVID-19. Het ziekteverloop verschilt tussen personen. Sommige mensen hebben niet veel last van de besmetting. Zij hebben bijvoorbeeld alleen last van een kleine verkoudheid, terwijl andere mensen ernstig ziek worden en zelfs in het ziekenhuis terechtkomen. Een deel van de mensen die besmet is geraakt met het virus heeft last van langdurige klachten. Dit wordt Long-COVID genoemd.
Wat is Long-COVID

Welke klachten horen bij Long-COVID?

Wellicht dacht u dat Long-COVID alleen klachten aan de longen inhield, maar long staat in dit geval voor langdurig. Bij Long-COVID heeft u dus last van langdurige klachten na een coronabesmetting. Klachten die hierbij horen zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, verhoging (lichaamstemperatuur tussen 37,5 en 38 graden) of koorts (lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden), vergeetachtigheid, verlies van reuk of smaak en moeite met Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

De ernst van de klachten neemt na verloop van tijd af, maar de klachten kunnen wel enkele weken tot maanden aanhouden. In dit geval kan fysiotherapie een uitkomst bieden.

“De ernst en intensiteit van Long-COVID moet niet onderschat worden”

– Fysio World Amsterdam

Komt Long-COVID vaak voor?

Lang niet iedereen houdt klachten over aan corona. Volgens een eerste schatting van het RIVM heeft, 4 tot 5 weken na de besmetting, maximaal 1 op de 5 personen nog last van klachten. Na twaalf weken neemt dit aantal nog meer af. Helaas is er nog niet veel duidelijk over de optimale behandeling na Long-COVID. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Tevens is het nog niet bekend waarom de ene persoon meer klachten ervaart in de nasleep van een COVID-besmetting dan een ander. Leeftijd, bestaande longklachten of een verhoogd BMI zouden risicofactoren kunnen zijn. Mensen die langdurig in het ziekenhuis hebben gelegen, lijken vaker langdurige klachten te ervaren, maar ook mensen die niet opgenomen zijn geweest kunnen nog lang klachten hebben.

Fysiotherapie na Long-COVID

Long-COVID kan een grote impact hebben, omdat de ziekte erg slopend kan zijn. Na Long-COVID is de fitheid vaak minder dan gewenst. Fysiotherapie kan een helpende hand bieden tijdens het herstel. Niet iedereen ervaart dezelfde restverschijnselen van een besmetting. De behandeling zal daarom, in samenspraak met u, op maat gemaakt worden.

Onze fysiotherapeuten gebruiken diverse mogelijkheden, waaronder ademhalingsoefeningen, bewegingstherapie en krachttraining. Daarnaast wordt de aandacht gericht op de dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of traplopen. Het is belangrijk om de hoeveelheid energie goed te verdelen over de dag. De fysiotherapeut zal u hierin begeleiden. Pas als het inspannen beter gaat, zal er met krachttraining begonnen worden.

Het behandelproces zal starten met een intakegesprek waarin uw klachten besproken worden en een lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd. Daarna stellen we samen het behandelplan op. Om de conditie, fitheid en spierkracht die verloren is gegaan zo snel mogelijk te verbeteren, kunt u de praktijk meerdere keren per week bezoeken.

Er zullen wanneer dat nodig is ook andere zorgverleners worden betrokken bij de revalidatie. Denk hierbij aan een diƫtist, ergotherapeut of psycholoog. Dit maakt de aanpak multidisciplinair, waardoor u zo goed mogelijk wordt geholpen.

Hoeveel behandelingen worden vergoed?

Voor het krijgen van een vergoeding heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Wanneer u deze verwijzing heeft, heeft u recht op vijftig fysiotherapeutische behandelingen. Deze zorg mag maximaal zes maanden duren.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Fysio World Amsterdam helpt u graag met revalideren na Long-COVID. Ons doel is om u weer fit en gezond te laten voelen. Wij helpen u graag op weg naar herstel van een zware COVID-besmetting. Neem contact met ons op bij vragen of voor het maken van een afspraak.

Wilt u snel en effectief geholpen worden?

Plan dan nu een consult in